Élet-Stílus

Spórolni akart a hajbeültetésén egy fiatal indiai tévés, de a döntése végzetesnek bizonyult

BSIP / Universal Images Group / Getty Images (illusztráció)
BSIP / Universal Images Group / Getty Images (illusztráció)
Az önértékelési gondokkal küzdő 30 éves férfi ahelyett, hogy igazi plasztikai sebészekhez fordult volna, egy pofátlanul olcsón dolgozó kontár kezei között kötött ki. A félresikerült beavatkozástól azonban olyan súlyos vérmérgezése lett, hogy pár hónap alatt leálltak a szervei, és meghalt.

Egy félresikerült hajbeültetés vezetett egy indiai férfi halálához – hívta fel a figyelmet az áldozat édesanyja.

A 30 éves Athar Rasheed vezető beosztásban dolgozott az egyik indiai televíziónál az ország fővárosában, Új-Delhiben, de ritkuló hajkoronája miatt öntértékelési gondjai voltak, ezért a hajbeültetés mellett döntött.

Viszont nem akart olyan sokat fizetni a beavatkozásért, mint amennyibe az egy rendes plasztikai sebésznél kerül – ahol akár több mint kétmillió forintnak megfelelő összeget is elkérhetnek egy ilyen kezelésért. Inkább elfogadta egy olyan „szakember” ajánlatát, aki ennek töredéket, a brit Daily Mirror indiai médiumokon alapuló beszámolója szerint 100-150 fontnak – azaz nagyjából 48-73 ezer forintnak – megfelelő összeget kért tőle.

A műtét azonban tragikusan végződött, Rasheed vérmérgezést kapott, ami lassú és fájdalmas halált hozott számára. A beavatkozást követően a komplikációk miatt először a férfi veséi álltak le. Majd több más szerve is felmondta a szolgálatot, illetve az édesanyja szerint Rasheed feje is feldagadt.

A fiam nagyon fájdalmas halált halt – leálltak a veséi, majd az összes többi szerve is összeomlott. (…) Én elvesztettem a fiamat, de nem akarom, hogy néhány ember kétes gyakorlatai miatt más anyák is elveszítsék a gyermeküket

– mondta a 63 éves Asiya Begum azon a sajtótájékoztatón, melyen figyelemfelhívásként az alábbi képen túl egy olyan fotót is bemutatott, amin a fia feje a beavatkozás után látható.

Sajjad HUSSAIN / AFP Egy fénykép Athar Rasheed még a végzetes beavatkozás előtti időkből édesanyja, Asiya Begum kezében a 2022. november 7-i sajtótájékoztatón.

Az ügyben a klinika ellen tett feljelentés után a műtétet végző két „orvost”, és a nekik segédkező két „ápolót” letartóztatták.

Az indiai hajpótló sebészek szövetségének titkára, Dr. Mayank Singh – aki másfél millió forintnak megfelelő indiai rúpiát kér egy hajbeültetésért – úgy véli, hogy az ilyen kontárok „rossz hírét keltik az iparágnak”.

Az emberek azt hiszik, hogy ez egy kisebb beavatkozás, holott a műtét időtartama elég hosszú, körülbelül hat-nyolc órát vesz igénybe. Folyamatosan sok helyi érzéstelenítést kell beadni. Ha valaki nem tudja, mit kell tenni, az eljárás könnyen veszélyessé válhat

– mondta a rutinos sebésznek számító Dr. Singh.

Az indiai Nemzeti Orvosi Bizottság szóvivője pedig arra figyelmeztetett, hogy a YouTube-ról nem lehet megtanulni ilyen bonyolult esztétikai beavatkozásokat, mivel az ilyesmit csak megfelelően képzett orvosok végezhetik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik