Élet-Stílus

Visszautasították, hogy kisbabájuk „oltott vért” kapjon

A kisbabát az egészségügyi hatóság gyámság alá vette, hogy elvégezhessék rajta az életmentő műtétet.

Múlt héten hozta meg a bíróság azt a döntést, aminek következtében az aucklandi egészségügyi hatóság gyámsága alá vehetett egy kisbabát, akinek szülei elutasították az életmentő műtétjéhez szükséges vérátömlesztését – számolt be róla a Guardian.

A 6 hónapos kisbabának egy veleszületett szívhiba miatt lenne szüksége a beavatkozásra, de a szülei addig nem egyeztek volna bele a műtétbe,

amíg a kórház nem biztosítja számukra, hogy gyermekük vérdonorja nem kapott korábban Covid-19 elleni védőoltást.

A gyámság a műtét és az azt követő felépülés befejezéséig tart (valószínűleg legkésőbb 2023 januárjáig). Az új-zélandi egészségügyi hatóságok és a vérellátó szolgálat azzal érvelt a bíróságon, hogyha a szülők visszautasíthatják a vakcinázott vért, az a gyermek életének veszélyeztetésén túl precedenst teremthetne, ami által a betegek követelhetnék annak kiválasztását, hogy honnan származik a vérük.

A vérellátó szolgálat bizonyítékokat mutatott be az elmúlt hat hónapból arra vonatkozóan, hogy jelentősen megnőtt azok száma, akik nem beoltott donoroktól kérnének vért, vagy irányított véradásról kérdezősködtek – de hasonló tendenciákat figyeltek meg más országokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik