Élet-Stílus

Annyi nevetőgázt szívnak a holland fiatalok, hogy be kell tiltania a kormánynak

A kábítószer veszélyes az egészségre, ráadásul éves szinten több száz közúti balesettel hozható összefüggésbe Hollandiában.

Európa-szerte egyre inkább elterjed a dinitrogén-oxid, azaz a nevetőgáz használata a fiatalok körében, ami azért is riasztó, mert súlyos egészségügyi problémákat tud okozni. Hollandiában már olyan mértékben van jelen, hogy a kormánynak lépnie kellett, januártól betiltják a nevetőgázt az országban – írja a BBC. 2023-tól illegális lesz venni, eladni vagy birtokolni a gázt.

A hatóságok szerint azonban továbbra is használható lesz gyógyászati ​​célokra és az élelmiszeriparban.

A TeamAlert közúti biztonsági megfigyelő szerint a nevetőgáz 1800 balesetben játszott szerepet Hollandiában az elmúlt három évben, a kormány azt is reméli, hogy a tilalom miatt csökkenni fog a kábítószerrel kapcsolatos közúti balesetek száma.

Az egyelőre legális kábítószer népszerűsége az elmúlt években nőtt meg a klub- és fesztiválszcénában, gyakran használják más drogokkal, például MDMA-val (ecstasy) vagy ketaminnal együtt.

A Trimbos Institute szerint a holland bulizók több mint 37%-a használ rendszeresen nevetőgázt – főleg a fiatalok.

A dinitrogén-oxid viszont veszélyes, vitaminhiányhoz vezethet, maradandó idegkárosodást és tartós bénulást is okozhat.

A kábítószer nem csak Hollandiában hódít, Angliában például már ez a második legnépszerűbb drog a kannabisz után a 16-24 évesek körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik