Élet-Stílus

Letartóztattak egy látássérült férfit Floridában, mert fegyvernek nézték a fehér botját

YouTube / Law&Crime Network
YouTube / Law&Crime Network
Felfüggesztettek két rendőrt Floridában, miután letartóztattak és őrizetbe vettek egy látássérült férfit, mert azt hitték, fegyver nála. A rendőrök az után bilincselték meg a 61 éves férfit, hogy az megmutatta nekik: csak az összehajtogatott fehér botja volt nála.

Nyilvánosan bocsánatot kért, és minden felelősséget vállalt emberei tettéért Mark Hunter, a floridai Columbia megye sheriffje. Közölte: a két rendőrt, akik október 31-én, reggel letartóztattak egy látássérült férfit, fizetés nélkül felfüggesztette.

A nagy botrányt kiváltó eset Lake Cityben történt. Jayme Gohde járőr, és felettese, Randy Harrison őrmester azért állították meg a 61 éves James Hodgest, mert a férfi tilos jelzésen ment át a zebrán a ködös időben és úgy látták, a férfi lőfegyvert hord a hátsó zsebében.

Hodges nem volt erőszakos, de makacsul ellenállt az intézkedésnek, nem volt hajlandó igazolni magát, azt viszont mindkét rendőrnek megmutatta, hogy nem fegyver, csak egy összehajtogatott fehér bot van nála.

A letartóztatást rögzítette Gohde testkamerája.

A felvételen hallható, ahogy Hodges és a járőr sértegetik egymást. Ghode követelte, hogy a férfi mondja meg neki a nevét, és a születési dátumát. Hodges erre azt feleli nem köteles megadni az adatait, hacsak nem merült fel, hogy bűncselekményt követett el, vagy készült elkövetni.

A rendőrök egy ponton megunták a vitát, megbilincselték a férfit és elvették az iratait. Gohde beszólt rádión a központba, hogy ellenőriztesse Hodges adatait. Közben Harrison megkérdezte Hodgest, hogy valóban látássérült-e. A férfi igennel felelt és elmondta, hogy a botját csak sötétben kell használnia. Aznap korán reggel, még sötétben indult el, mert behívták esküdtnek, de aztán elnapolták a tárgyalást.

Úgy tűnt, Ghode ezen a ponton lezártnak tekintette volna az ügyet, de Hodges közölte, hogy nem fogja ennyiben hagyni, és kérte a rendőrök nevét és jelvényszámát, hogy panaszt tehessen. Harrison ekkor végleg elveszítette a türelmét és azt mondta a társának:

tudod mit, ültessük le azért, mert ellenállt!

Gohde azonnal beleegyezett, Hodgest rendőrautóba ültették és bevitték.

Hunter sheriff elismerte, hogy az emberei hibáztak, de hozzátette, nem rossz szándék vezérelte őket, hanem frusztráltak voltak, ezért nem tartották magukat ahhoz, amit a kiképzésük során tanítottak nekik. Gohde-t két nap, a felettesét egy hétre függesztették fel fizetés nélkül. Harrison őrmester ezen felül két évig nem kaphat fizetésemelést és nem léptethetik elő.

Hunter azt mondta, minden embere keményen fog dolgozni azért, hogy helyreállítsák a megrendült közbizalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik