Élet-Stílus

Újratárgyalná András és Harry hercegek királyi szerepkörét a brit parlament

Hannah McKay - WPA Pool / Getty Images
Hannah McKay - WPA Pool / Getty Images
Anna hercegnő és Edward herceg léphetnek a helyükre.

Megkérdőjeleződött Harry herceg és András herceg államtanácsosi (Counsellors of State) szerepe, amely lehetővé teszi számukra, hogy az uralkodót helyettesítsék, amennyiben ő külföldön tartózkodik vagy az egészségi állapota nem engedi, hogy megjelenjen egy eseményen. Ezt a tisztet az uralkodó házastársa, valamint a trónöröklési sorrendben az első négy helyen álló, 21. életévét betöltött személy tölti be, vagyis jelenleg

  • Kamilla királyné,
  • Vilmos herceg,
  • Harry herceg,
  • András herceg,
  • valamint Beatrix hercegnő.

Mivel Harry visszalépett a királyi teendőktől és Amerikába költözött, Andrást pedig a szexbotránya miatt léptették hátra a nyilvános szerepléstől, ezért a brit parlament felsőháza a héten napirendjére tűzte az államtanácsosi szerepkörük újratárgyalását.

A Lordok Házában felvetették, hogy meg kéne kérdezni III. Károly királyt, lehet-e „ésszerű módosítást eszközölni” a szabályokon. Abban maradtak, hogy végső döntés csak a királyi családdal történő egyeztetések után születhet, ami pár héten belül esedékes. Felmerült, hogy a kieső családtagok helyére a jelenlegi uralkodó két másik testvére, a királyi család feladataiban valósan részt vállaló Anna hercegnő és Edward herceg léphetnének.

Azért lenne jó minél hamarabb elhatározásra jutni az ügyben, mert a király és a királyné hamarosan hosszabb külföldi turnéra indulnak, az elsőre II. Erzsébet királynő szeptemberi halála óta.

A Buckingham-palota egyelőre nem kommentálta a történéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik