Élet-Stílus

Összetörte Japán legrégibb vécéjét az ország kulturális örökségének védelmével megbízott férfi

Autójával véletlenül összetörte Japán legöregebb vécéjét, az ország kulturális örökségének fontos elemét egy férfi, aki nem vette észre, hogy rükvercben hagyta az autóját.

Autójával véletlenül behajtott egy XV. századi közvécébe egy férfi Japánan, a kyotói Tofukujiban – írja a BBC.

A férfi, aki a Kyotói Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál dolgozik, elfelejtette, hogy rükvercben hagyta az autóját, ezért amikor el akart indulni, előremenet helyett, nagy sebességgel a betolatott a hétszáz éves vécébe. A korabeli ajtó és néhány oszlop teljesen összetörtek. A balesetet követően a férfi azonnal értesítette a rendőrséget.

Japán legrégibb közvécéje egy buddhista templomhoz tartozott. Toshio Ishikawa, a Tofukuji Történeti Kutatóintézet igazgatója a helyi sajtónak azt mondta, megdöbbentő a pusztítás mértéke. Egy másik tisztviselő hozzátette, a vécé helyreállítható, de rengeteg aprólékos munkát kell majd elvégezniük a szakembereknek.

A vécét egykor fiatal szerzetesjelöltek használták, akik a templomban tanultak. Mivel százan voltak, a vécét „hyakusecchin”-nek, vagyis „száz ember vécéjének” hívják, noha egyszerre legfeljebb húszan végezhették egyszerre a dolgukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik