Élet-Stílus

Betiltották Jamaicában a drogokat és a bűnözést dicsőítő dalokat

A médiahatóság szerint ezek a tartalmak normalizálják a bűnözést a „kiszolgáltatott és befolyásolható” fiatalok körében.

A jamaicai médiahatóság betiltotta az „illegális tevékenységeket dicsőítő” tartalmakat az országos televíziókban és a rádiókban – írja a BBC.

A szabályozás alá tartozik minden olyan műsorszám vagy dal, amely bűnözést, az erőszakot, a kábítószer-használatot, a csalást vagy a fegyvereket népszerűsíti. Még az ezekre a témákra utaló szleng használata sem enegedélyezett.

Jamaicában igen magas az erőszakos bűncselekmények száma, 2021-ben a szigetországban volt az egyik legtöbb gyilkosság Latin-Amerikában és a Karib-térségben.

A kormány szerint ugyanakkor a tilalom célja az olyan anyagok visszaszorítása, amelyek azt a téves benyomást kelthetik, hogy a bűnözés a jamaicai kultúra és társadalom sajátja. A hatóság szerint ezek a tartalmak ráadásul normalizálják a bűnözést a „kiszolgáltatott és befolyásolható” fiatalok körében.

A tévé- és rádióadók üzemeltetőinek azonnali lépéseket kell tenniük az ilyen tartalmak visszaszorítása érdekében.

A tiltást több jamaicai művész is bírálta, érvelésük szerint a zene az életet utánozza, annak tükörképe, ezért úgy is kell beszélni róla.

Nem akadályozhatjuk meg, hogy a művészek arról énekeljenek, amit maguk körül látnak vagy amiben felnőttek

– mondta Romeich, egy helyi zenei producer.

A Di Genius művésznevű Grammy-díjas zenei producer és énekes, Stephen McGregor a Twitteren adott hangot a csalódottságának.

Jajj! A bűnözés és az erőszak most varázsütésre megszűnik! Ez a lépés igazából szemfényvesztés a valódi tettek helyett.

–írta.

Nem ez az első alkalom, hogy Jamaicában szabályozzák a média tartalmait, 2009-ben például a szexszel és a fegyverekkel kapcsolatos dalokat tiltották ki a rádiókból. Igaz, McGregor emlékeztetett, hogy ezt soha nem tartották be teljesen.

A médiahatóság közleménye szerint bár a véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben kell tartani, a bűnözést vagy a kábítószereket népszerűsítő tartalmak ellentmondanak a „felelős műsorszolgáltatás alapelveinek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik