Élet-Stílus

Símaszkos betörőkkel „lakoltatta ki” az albérlőit egy kegyetlen brit anya-fia páros

Kameleon007 / Getty Images (illusztráció)
Kameleon007 / Getty Images (illusztráció)
Egy hotelt alakítottak át 26 lakásos társasházzá, ahol a lakókat egy évtizeden át terrorban tartották. Most mindketten mások vendégszeretét élvezhetik majd a börtönben.

Aki azt gondolja, hogy rossz fej a főbérlője, az nem találkozott még Sohila és Pedram Tamiz történetével, akik az Anglia északkeleti csücskében található Margate nevű városban 2011 és 2021 között egy hotelből átalakított társasházat üzemeltettek tulajdonosként, amíg nemrég börtönbüntetésre ítélték őket azért, mert terrorban tartották az albérlőiket.

Ennek talán a legékesebb példája az, hogy az anya-fia páros több albérlőt is úgy akart illegálisan kilakoltatni – pontosabban elijeszteni az otthonukból –, hogy bandatagokat bíztak meg, akik símaszkban keresték fel a társasház tulajdonosok számára nemkívánatos lakóit, és elrettentés gyanánt betörtek a lakásaikba, ahol aztán törni-zúzni kezdtek.

Persze ez csak a jéghegy csúcsa, a 26 lakásból álló társasházban ugyanis a LADbible bíróságon elhangottakon alapuló beszámolója szerint rendszeresen fordult elő olyan, hogy egy-egy lakót előzetes értesítés nélkül lakoltattak ki illegálisan, ami, azzal járt, hogy zárat cseréltek az érintett lakások ajtaján, a bérlők holmijait pedig az utcára dobták. Végül tíz egykori lakó is úgy döntött, hogy feljelentést tesz az ügyben.

A betörők kegyetlenségét jól mutatja, hogy az egyik általuk „kilakoltatott” áldozatnak, Carl Hopkins-nak kiverték a fogait, és még benzinnel is lelocsolták. De egy másik lakó, egy Julie Box Beaumont nevű idős asszony is azt vallotta, hogy símaszkos férfiak fenyegették meg, amikor elmaradt a lakbérrel.

Nem megijedtem, hanem teljesen megkövültem, és a mai napig rémálmaim vannak emiatt

– mondta erről a szörnyű incidensről a későn fizető idős bérlő. Egy másik áldozat, Anke Angelove azt mesélte az eljárás során, hogy a gyerekeivel egy kis konyhai tűzhely körül voltak kénytelenek kuporogni hetekig, amikor egy hónapon át nem volt víz és áram sem a lakásukban.

Kegyetlen bánásmódjuk miatt mindkét főbérlőt – a 66 éves anyát és 47 éves fiát is – börtönbüntetésre ítélte Canterbury koronabírósága, ahol az ügyészség által felhozott vádakra azt reagálta Sohila, hogy ő és a fia „nem őrültek”, és hogy az épületben „nagyon jó volt a légkör”.

A vádlottak védője pedig azt mondta, hogy Sohilát erőszakos módon kényszerítették bele a házasságába, de ennek ellenére rendesen járatta iskolába a gyerekeit, és még egy sikeres vállalkozást is el tudott indítani. „Maga az üzlet nem bűncselekményen alapult, hanem törvényes vállalkozáson” – vélekedett az ügyvéd.

Rupert Lowe bíró viszont úgy látta, hogy az anya-fia páros „kegyetlen és manipulatív főbérlő” volt, akiknek a viselkedésben az emberség és a lelkiismeret-furdalás jeleit sem fedezte fel a tárgyalás alatt.

Sohilát végül 14 vádpontban találták bűnösnek, és és öt év letöltendő börtönbüntetést kapott, míg fiát, Pedramot hét vádpontban ítélték el, amiért négy év két hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott.

A kegyetlen főbérlőknek emellett összesen 30 500 font (15 millió forint) kártérítést kell fizetniük az áldozatoknak, valamint további 200 ezer fontot (99 millió forintot) az ügyet a bíróság elé terjesztő kerületi tanácsnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik