Élet-Stílus

Egy olasz bíróság szerint a földrengés áldozatai saját maguk hibásak a halálukért

ANDREAS SOLARO / AFP
ANDREAS SOLARO / AFP
309-en haltak meg a 2009-es l’aquilai földrengésben.

Egy olasz bíróság ítélete szerint a 2009-es l’aquilai földrengés áldozatainak egy része saját magát okolhatja a haláláért, ezért a rokonoknak járó kártérítésnek is alacsonyabbnak kell lennie – írta az AFP alapján a Le Monde.

A 6,3-as erősségű földrengés 2009 április 6-án hajnali fél négykor kezdődött több hónapnyi földmozgást követően. Abruzzo régióban és fővárosában, L’Aquilában házak omlottak össze, összesen 309 ember vesztette el életét.

Az egyik épületben meghalt 24 ember hozzátartozói által indított több millió eurós kártérítés iránti polgári perben a bíró azt mondta, hogy az áldozatok az éjszaka elején történt két rengés ellenére feküdtek vissza, és ez a „meggondolatlan viselkedés” miatt „30 százalékban felelősek” a saját halálukért.

Maria Grazia Piccinini ügyvéd, egy, a földrengésben meghalt 25 éves diáklány, Ilaria Rambaldi édesanyja szerint a döntés „abszurd”, mert a szakértők korábban  lebecsülték egy komolyabb földrengés kockázatát. Korábban az Olaszországi Főbb Kockázatok Megelőzéséért Felelős Bizottság hét tagját ítélték el a szerencsétlenség előtt adott tanácsaikért, bár később egyikőjük kivételével mindegyikőjüknél hatályon kívül helyezték a döntést.

A földrengés következtében L’Aquila elegáns középkori, reneszánsz és barokk terei és épületei rommá váltak, 1600-an sérültek meg, és legalább 80 ezer ember vált  hajléktalanná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik