Élet-Stílus

Az ellenzéki szavazók kétharmada szerint Tóth Gabi nem hiteles, jogosan éri kritika

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Közvélemény-kutatás készült Tóth Gabi kereszténységével és a hitelességével kapcsolatban.

Az IDEA Intézet országos közvélemény-kutatást készített Tóth Gabival kapcsolatban, aminek eredményeit a Blikk közölte. Azért tartották indokoltnak a felmérés elvégzését, mert az énekesnővel kapcsolatos tartalmak és vélemények az utóbbi időben politikai keretben is értelmeződnek, többek között magának Tóth Gabinak és szerepvállalásának köszönhetően. Egyrészt a kereszténység felvállalásának, másrészt a képviselt értékek hitelességének tükrében mérték az emberek hozzáállását az előadóhoz.

Az alábbi állításokat kellett a részvevőknek 1-től 5-ig terjedő skálán értékelnie a résztvevőknek aszerint, hogy mennyire tartják igaznak a kijelentést:

  • Az ismert énekest, Tóth Gabit, azért éri sok kritika az utóbbi időben, mert nyíltan vállalja keresztény meggyőződését.
  • Az ismert énekest, Tóth Gabit jogosan éri kritika, mert egyáltalán nem hiteles azoknak az értékeknek a képviseletében, melyeket közvetít.

Az eredmények azt mutatják, hogy

  • Az összes megkérdezett nagyjából harmada egyáltalán nem értett egyet azzal, hogy Tóth Gabit azért éri sok kritika, mert vállalja kereszténységét. Nagyjából ugyanennyi ember teljesen egyetértett vele. Az ellenzéki szavazók jelentős része nem gondolta igaznak ezt az állítást.
  • A válaszadók jelentős része szerint Tóth Gabi nem hiteles. Csak a Fidesz-KDNP-szavazók tekintetében azonban teljesen más a kép, az ő döntő többségük úgy gondolja, Tóth Gabi hitelesen képviseli az általa felvállalt értékeket.
  • Az eredményeket összevetve az rajzolódik ki, hogy Tóth Gabiról leginkább az alapján vélekednek az emberek, hogy milyen a saját pártállásuk.

A pontos adatokat a Blikk cikkében lehet megtekinteni.

A felmérés közösségimédia-alapú kérdőív segítségével készült, a vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül történt. Súlyozáskor a különböző internet- és Facebook-felhasználási szokásokat figyelembe vették, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Az intézet a kutatásról szóló Facebook-bejegyzésében azt írta, közismert, hogy rengeteg popzenész politizál világszerte, illetve tesz meggyőződésének megfelelő politikai állásfoglalásokat. Viszont, hogy erről mit gondolnak itthon az emberek hazai sztárok kapcsán, az Magyarországon még kevéssé volt kutatás tárgya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik