Élet-Stílus

Másfél évig őrizte férje holttestét az otthonukban egy indiai nő, mert azt hitte, csak kómában van

Az asszony gangajallal, azaz a Gangesz szentnek hitt vizével locsolta rendszeresen a férfi testét abban bízva, hogy attól majd felébred.

Másfél évvel a halála után hamvasztottak el egy 35 éves indiai férfit Kánpur városában, mivel a családtagjai azt hitték, hogy csak kómában van, ami fel fog épülni – ezért az otthonukban őrizték a holttestét.

Az Indian Express című angol nyelvű napilap azt írja, hogy a hatóságok tájékoztatása szerint – akiktől a fenti információ is származik –, a Vimlesh néven azonosított férfi 2021. április 22-én halt meg, de csak most pénteken hamvasztották el.

A város főorvosa, Alok Ranjan az ügy kapcsán azt nyilatkozta: a család úgy vélte, hogy a családfő még él, és továbbra is gondoskodtak róla, annak ellenére, halotti anyakönyvi kivonatot is kaptak a kétoldali tüdőgyulladás szövődményeibe belehaló Vilmesh után – akit a halál beálltát követően először egy idősek otthonába vittek. A családja pedig innen vihette haza, mivel úgy tűnt nekik, hogy még lélegzik.

Vilmesh a Gangesz-parti várostól több mint ezer kilométerre található Ahmadábádban dolgozott köztisztviselőként, míg felesége és gyerekeik Kánpurban éltek.

Amikor a férfi hivatala megkérdezte a családot a hollétéről, azt mondták, hogy Vimlesh beteg volt. Még oxigénpalackot is szereztek neki, és azt mondták az ismerősöknek, hogy kómában van, és otthon kezelik. Meg voltak győződve róla, hogy életben van és jobban lesz

– fogalmazott a főorvos, és egyúttal egy másik praktikát is elárult, amit a család bevetett: rendszeresen a Gangesz szentnek hitt vizét, azaz gangjalt locsoltak a férfi holttestére abban bízva, hogy az majd segíteni fog.

Az esetre azután derült fény, hogy Vilmesh munkahelye panasszal élt a kánpuri közigazgatási szerveknél a férfi 2021 áprilisa óta tartó hiányzása miatt. Alok Ranjan egyébként azt is közölte, hogy nem indítanak senki ellen büntetőeljárást arra hivatkozva, hogy a férfi családja végig azt hitte, Vilmesh még életben van.

„Ritka esetekben, amikor egy testet rendszeresen megtisztítanak bizonyos vegyszerekkel, és ha nincs sok nedvesség és levegő, akkor nem bomlik el, hanem mumifikálódik. Hogy Vimlesh családja mit használt a holttest ilyen hosszú ideig történő tartósítására, egyelőre nem világos. Amikor megkérdezték őket, azt állították, hogy nem használtak semmilyen vegyszert” – nyilatkozta az egészségügyi minisztérium egyik magasrangú tisztviselője.

Vilmesh-t végül a családja, a rendőrök, és az orvosi tisztviselők jelenlétében hamvasztották el pénteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik