Élet-Stílus

72 éve őrizget egy chicagói család egy esküvői ruhát, melyet már nyolc menyasszony is viselt

Andersen Ross / Getty Images (illusztráció)
Andersen Ross / Getty Images (illusztráció)
Három generációval ezelőtt indult a kedves családi hagyomány.

Egy amerikai család több mint hét évtizede tart fenn egy különleges hagyományt: ugyanazt az esküvői ruhát örökítik tovább generációról generációra – amit a Good Morning America riportja szerint eddig összesen nyolc menyasszony viselt a házasságkötése idején.

Adele Larson volt az első tulajdonosa a ruhának, aki 1950. szeptember 16-án házasodott össze férjével, Roy Stoneberggel.

A mandaringallérral, elöl-hátul csipkével, valamint rengeteg apró, szövetborítású gombbal díszitett ruha Adele unokahúga, Julie Frank Mackey szerint egy egykor Chicago belvárosában található, ma már nem létező üzletből származik, és 100,75 dollárért vásárolta az első ara.

Később Adele mindkét húga, Eleanor és Sharon – a ruha eredettörténetét elmesélő Julie édesanyja – is ugyanebben a ruhában ment férjhez. Eleanor 1953 nyarán, Sharon pedig 1969-ben.

Amikor a nővéreim esküvőjén részt vettem, 5 és 8 éves voltam, úgyhogy nem hiszem, hogy sokat gondolkodtam volna ezen. Én voltam az egyik  koszorúslány. Imádtam a nővéreimet. (…) Nem azért viseltem a ruhát, mert kötelességemnek éreztem, egyszerűen csak mert azt gondoltam: »Van egy ruhánk«

– idézte fel a ma 77 éves Sharon, miért állt be ő is a sorba.

Miután a Larson nővérek mindhárman viselték az esküvői ruhát, közel két évtizeddel később a menyasszonyok második generációja következett, kezdve Susan Lianne Stoneberg McCarthyval, Adele lányával, aki 1982-ben ment hozzá Robert McCarthyhoz. „Nagyon közel állok anyukámhoz. Nagyon szoros család vagyunk. Ezért mindig is úgy gondoltam, hogy amikor megházasodom, én is ezt a ruhát fogom viselni” – mesélte.

Az ötödik menyasszony, aki ebben a ruhában esküdött örök hűséget, Eleanor lánya, Carol Milton Zmuda volt, ám ezt a ruha első tulajdonosa, Adele Larson sajnos már nem élhette meg.

„Ha visszaemlékezem arra, amikor a nyolcvanas évek végén eljegyeztek, soha nem gondoltam arra, hogy másik ruhát vegyek (…). Egyszerűen csak, imádtam a nagynénéimet, az anyukámat és az unokatestvéremet. Egyszerűen olyan érzés volt viselnem, mintha ugyanazt viselném, amit ők is viseltek. Egyszerűen nem volt kérdés” – mondta Carol, aki 1990-ben ment hozzá Lawrence Zmudához.

Jean Milton Ellis, aki szintén Eleanor lánya, egy évvel később, 1991-ben ment férjhez, és természetesen szintén ezt a ruhát viselte a nagy napon, ám ezután 22 év pihenés következett a sokat látott ruhadarab számára.

A hetedik hagyományt továbbvivő menyasszony pedig Julie volt, aki 2013-ban ment hozzá férjéhez, Tom Mackeyhez.

Idén augusztusban aztán a nyolcadik menyasszony, Serena Stoneberg Lipari is felvette a ruhát, amikor hozzáment Chris Liparihoz a chicagói Ebenezer Lutheránus templomban.

A ceremónia azért is volt duplán különleges, mert ugyanebben a templomban tartotta az esküvőjét a hagyományt elindító Adele is, aki az utolsó menyasszony nagymamája volt.

Az évek során a család szakszerűen tisztíttatta és tárolta a ruhát, hogy jó állapotban maradjon. Zmuda egy emlékkönyvet is készített A menyasszony könyve címmel, melyet esküvői fotókkal rakott tele. A különleges menyasszonyi ruháról, és a hagyományt ápoló család tagjairól készült felvételeket itt lehet megtekinteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik