Élet-Stílus

Orrdugulás és tüsszögés: náthás vagyok vagy allergiás?

Getty Images
Getty Images
A megfázás és az allergia számos hasonló tünetet produkálhat, ilyen lehet az orrfolyás, a fáradékonyság, a tüsszögés vagy esetenként a torokfájás, míg azonban a náthát vírusok okozzák, az allergia az immunrendszer válaszreakciója bizonyos allergénekre. Cikkünkben összegyűjtöttük, mi alapján tudjuk megkülönböztetni egymástól a két állapotot.

A laikusok számára a klasszikus náthás panaszok rendkívül könnyen összetéveszthetők a pollenszezonban sokaknál jelentkező allergiás tünetekkel. Ennek oka, hogy az orrdugulás, az orrfolyás és a tüsszögés mindkét esetben meglehetősen gyakori, így elsőre egy allergiára is hihetjük azt, hogy megfázás, és vice versa.

Pánikra viszont nincsen okunk, hiszen léteznek intő jelek, amelyekre a hétköznapokban odafigyelve közelebb kerülhetünk annak felismeréséhez, mi is okozza pontosan a problémáinkat. Alábbi kisokosunkban ezeket gyűjtöttük csokorba.

Az első és egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a nátha – súlyosságától függően – maximum 7-10 napig tart, az allergia pedig egészen addig megkeserítheti az életünket, amíg a kiváltó ok meg nem szűnik. Szintén allergiára gyanakodhatunk, ha a tünetek egy csapásra elmúlnak, amikor más környezetbe megyünk, hiszen olyankor valószínűleg az allergén, például a pollen nincs jelen a közelünkben. Pláne igaz ez, ha a szokásos környezetünkbe visszatérve a panaszaink kiújulnak.

Az allergia velejárói lehetnek még bizonyos esetekben a különböző kiütések, a viszkető szemek, a testen megjelenő apróbb duzzanatok, valamint a légzési nehézség is. Ezek egyike sem tünete a náthának, így ha a felsoroltak közül bármelyiket észleljük magunkon, nagy valószínűséggel allergiától szenvedünk.

Amennyiben „csak” orrdugulás és tüsszögés a problémánk, de a tünetegyüttes nem szűnik meg és nem is enyhül a gyógyszerek és a teafogyasztás hatására egy hét alatt, akkor szinte biztos, hogy nem nátha gyötör bennünket, hanem allergia. Erre utal az is, ha a korábban panaszmentesen fogyasztott ételek hirtelen olyan panaszokat váltanak ki, mint a hasmenés, a hányás, az émelygés vagy kirívó esetben a fulladás.

Amikor erősödik a gyanú, hogy allergiások lettünk, érdemes körbekérdezni a hozzátartozóknál is, volt-e korábban hasonló problémájuk, ugyanis az allergiában szenvedő egyéneknél gyakori a pozitív családi kórtörténet, ami segíthet az öndiagnózis felállításában is, hogy aztán mielőbb a gyógyulás útjára léphessünk.

Sokat segíthet az is, ha megfordítjuk a képletet, ugyanis ebben az összehasonlításban a nátha egyedi tünetei közé tartozik például a végtagfájdalom és a láz is, amelyek pollenallergiánál biztosan nem jelentkeznek. Így ha karjaink vagy lábaink elnehezednek és felmegy a testhőmérsékletünk, akkor valószínűleg náthával van dolgunk.

Amennyiben panaszaink visszatérően, időszakosan jelentkeznek, akkor nagyon erős a pollenallergia gyanúja, amikor már érdemes lehet allergiaellenes tüneti készítményeket alkalmazni és orvoshoz fordulni.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

Ősszel a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát.

Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik