Élet-Stílus

Így reagált Erzsébet, mikor azt mondták neki, túl sok kutyája van

ADRIAN WYLD / CP / AFP
ADRIAN WYLD / CP / AFP
Nem örült neki.

II. Erzsébetnek mindig is rengeteg kutyája volt, összesen több mint 30 is. Hétéves korától, azaz 1933-tól mindig volt legalább egy Pembroke welsh corgija, az egyik kedvence Susan, akit apjától, VI. Györgytől kapott 18. születésnapjára.

Sokan mondták a királynőnek, hogy ez már talán túl sok kutya, közéjük tartozott Erzsébet férje, Fülöp herceg is. Illetve Roger Mugford állatpszichológus, aki évtizedeken át dolgozott a királyi családnál.

A This Morningnak mesélte el Mugford, hogy mikor azt tanácsolta Erzsébetnek,  hagyjon fel a corgik tenyésztésével – ebben az időben egyszerre 9-12 is volt neki belőle –, azt a bosszús választ kapta, hogy ha tudja, hogy egyetért Fülöppel, akkor sose veszi alkalmazásba.

Ha tudtam volna, hogy ez lesz a tanácsod, nem hívtalak volna ide. Azt mondod nekem, amit már én is tudok, és amit Fülöp herceg is mond, hogy túl sok van.

– idézi a Mirror Mugfordot, aki azonban nem sajnálja, hogy ezt mondta a királynőnek, mert szerinte, a tanácsadónak néha olyat kell tanácsolnia, amit nem szívesen hall a másik.

Az állatpszichológus a királynő corgijait „nagyon barátságos, cuki és nagyon szeretett” állatoknak írja le, Erzsébetet pedig jó kutyatrénernek.

Figyelemre méltó tréner volt. Sorba tudta állítani őket félkörbe, a kutyák pedig türelmesek maradtak, várták az ételüket, amely egy nagy ezüsttálcán, mindegyiküknek külön tálban érkezett meg. Erzsébet irányított. Sétáltatta őket, vigyázott rájuk, és még a kakijukat is felszedte.

Mugford szerint a kutyák, Muik és Sandy tudni fogják, hogy a gazdájuk elment, ami miatt megváltozik közöttük a dinamika, de nagy baj nem lesz, mert megszokták, hogy utaznak, hogy idegenek vannak folyamatosan körülöttük.

Másrészt az is jó, hogy jó helyre kerülnek, András herceghez és annak windsori kastélyába. Neki is van két kutyája, két Norfolk terrier.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik