Élet-Stílus

Bement a fegyveres nő a bankba és a saját megtakarítását követelte

Kétségbeesett libanoniak így próbálják visszaszerezni a bankok által visszatartott pénzt.

Egy libanoni nő egy pisztollyal a kezében rontott be a bejrúti BLOM Bankba, hogy adják oda a megtakarítását, mert finanszíroznia kell a rákos nővére kórházi kezelését.

Nem sokkal később egy fegyveres férfi a hegyi város, Aley BankMed-fiókjába ment be, hogy megszerezze megtakarításait. A férfi a pénz egy részét megkapta, majd feladta magát a rendőröknek.

Augusztusban is volt már egy hasonló eset, akkor egy férfi túszul ejtette a bank munkatársait és 200 ezer dollárnyi megtakarítását követelte, hogy fizetni tudja apja kórházi számláit. Letartóztatták, de később szabadon engedték – írja az Al Jazeera.

A libanoni betétesek egyszerűen nem találnak már más megoldást arra, hogy a megtakarításaik a bankokban rekedtek három éve és folyamatosan értékelődik le.

A BLOM Bankba betörő nő Szali Hafiz, aktivisták társaságában nyomult be a bankba az üzletvezető irodájához, és az egészet élőben közvetítették is.

Szali Hafiz vagyok, ma eljöttem a kórházban haldokló nővérem betéteiért. Nem azért jöttem, hogy megöljek bárkit, vagy tüzet gyújtsak, azért jöttem, hogy betartsák a jogaimat.

Egy a bankban tartózkodó szemtanú az eset után azt mesélte, hogy Hafizék mindent leöntöttek benzinnel, és azzal fenyegetőztek, hogy meggyújtják, ha nem kapják meg a pénzt.

A videóban egy másik nő azt mondja, 13 ezer dollárt szereztek.

Hafiz és bűntársai kevesebb mint egy órával az érkezésük után, a rendőrök kiérkezése előtt a bankfiók hátuljában, egy betört ablakon keresztül szöktek meg.

A nő azonnal népi hős lett, mert nagyon sokan szeretnék visszakapni a pénzüket, és fel vannak háborodva a korrupt kartellnek tartott bankszektorra.

Libanont 2019 óta a történelme legsúlyosabb gazdasági válsága sújtja. A helyi valuta több mint 90 százalékot veszített az értékéből a feketepiacon, miközben a szegénység és a munkanélküliség is az egekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik