Élet-Stílus

Megszökött Dagadt Leonard, a szexpartikkal haditengerészeti tiszteket lekenyerező üzletember

Clotilde Richalet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Clotilde Richalet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Három héttel azelőtt, hogy ítéletet hoztak volna az ügyében.

Megszökött a házi őrizetéből az amerikai haditengerészet korrupciós botrányának központi figurája, a malajziai üzletember Leonard Glenn Francis, becenevén Dagadt Leonard (160 kilót nyom). Levágta a nyomkövetőjét a lábáról, mielőtt elhagyta vasárnap reggel a San Diegó-i otthonát, mindössze három héttel azelőtt, hogy ítéletet hoztak volna ellene – írta a BBC.

2015-ben már bűnösnek vallotta magát, mert jövedelmező katonai szerződésekért cserébe megvesztegette a haditengerészet tisztjeit. Több tízmillió dollár kárt okoztak ezzel az amerikai haditengerészetnek az amerikai igazságügyi minisztérium szerint.

Egyelőre több nyomot is követnek a hatóságok, a szomszédok arról beszéltek, hogy a közelmúltban feltűnően sok teherautó járt a háznál.

Francis kulcsfigurája annak a több millió dolláros korrupciós botránynak, amelynek a hátterében a Szingapúrban bejegyzett cége állt, és amely az Egyesült Államok haditengerészetének csendes-óceáni flottájának nyújtott szolgáltatásokat.

Az üzletembert 2013-ban tartóztatták le, 2015-ben bűnösnek vallotta magát, hogy 500 ezer dollár kenőpénzt ajánlott fel a haditengerészet tisztjeinek, hogy az ő hajógyárai végezzenek el munkákat a flotta számára.

Az ügyészség szerint Francis a szükségesnél 35 millió dollárral többet számlázott ki a munkákért. A szerződések megszerzése érdekében készpénzzel, ínyenc ételekkel, drága szivarokkal, különleges italokkal, vad szexpartikkal kenyerezte le a tiszteket

– emlékeztet a BBC.

Házi őrizetbe a rossz egészségügyi állapota miatt – egyebek mellett veserákot diagnosztizáltak nála – kerülhetett, illetve mert együttműködött a hatóságokkal.

Az ügyben több tucat haditengerészeti tiszt érintett, négyet közülük már bűnösnek találtak, 28 pedig bűnösnek vallotta magát. A Washington Post öt évvel ezelőtti cikke szerint az ügyben összesen 60 admirális és több száz tiszt került vizsgálat alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik