Élet-Stílus

Putyin visszahozza Sztálin kitüntetését és megjutalmazza azokat a nőket, akik legalább tíz gyereket szülnek

ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / AFP
ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI / AFP

Nem elég, hogy Vlagyimir Putyin egy olyan háborúba kezdett Ukrajában, amit az előzetes várakozásaival ellentétben nem nyert meg hetek alatt, ennek tetejében azt is tapasztalhatja – az orosz lakossággal karöltve – hogy a frontvonalak mögött is egymást érik az olyan problémák, amelyeket egyre nehezebb a szőnyeg alá söpörni.

Ilyenkor először a gazdasági szankciók hatásai szoktak szóba kerülni, amik a Kreml kommunikációjával ellentétben tényleg kemény próbatétel elé állítják Oroszországot, de legalább ekkora probléma a népességfogyás is. Ebben érthető módon része van a háborús cselekményeknek is, ugyanakkor az is tény, hogy jó ideje tartó tendenciáról van szó. Oroszország népessége évtizedek óta gyakorlatilag állandóan csökken, az idei év elején körülbelül 400 000 fővel 145,1 millióra esett vissza. A csökkenés mértéke 2021 óta csaknem megduplázódott, és részben a koronavírus-járvány miatt is közel háromszorosára nőtt az előző évhez képest. A jelenséget tehát valóban lehet aggasztónak nevezni, és Putyin szerint pedig most jött el az idő arra, hogy ezt orvosolják.

Különböző jóléti és szociális intézkedések foganatosítása helyett azonban mindössze arról van szó, hogy az orosz elnök egy hétfőn aláírt rendeletében visszahozta a Hős Anya elnevezésű kitüntetést, amelyet még Sztálin alapított 1944-ben, amikor a Szovjetuniónak a II. világháború eredményeként borzalmasan nagy emberveszteséget kellett elkönyvelnie.

Később közel 400 ezer nő kapta meg a Hős Anya kitüntetést, amit egészen a Szovjetunió 1991-es összeomlásáig rendszeresen kiosztottak. Több mint 30 év után Putyin most visszahozza az elismerést, a dologról beszámoló Moscow Times szerint azért, mert elmondása szerint kardinális intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megoldják a népességfogyás egyre égetőbb problémáját.

A lap szerint azok a nők „pályázhatnak” majd a kitüntetésre, akik világra hoztak legalább tíz orosz állampolgárságú gyermeket. Jutalmuk egymillió rubel (valamivel több mint 6,5 millió forint), amit egy összegben fizetnek ki nekik akkor, amikor a tizedik gyermek betölti az első életévét. További feltétel, hogy a tizedik gyermek első születésnapján idősebb testvérei mind életben legyenek, csak azok esetében tesznek kivételt, akik terrorcselekmény vagy más fegyveres bűncselekmény következtében vesztették életüket „idő előtt”.

A pénzjutalom mellett a kitüntetett anyák a megígértek szerint orosz zászlóval ellátott aranyérmeket is kapnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik