Élet-Stílus

Szülés után aranyér: Barbara története

Phytotec
Phytotec
Az aranyér kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet, de a várandósok és a kismamák gyakrabban szenvednek tőle. A 35 éves Barbaránál első gyermeke megszületése után alakult ki. Az újdonsült anyuka kezdetben nem tudta, hogyan kezelje a betegséget. A második gyermeke születése előtt azonban már sejtette, mi vár rá, és alaposan felkészült.

Ez a fájdalom oka

A gátizomzatra és a medencefenékre nehezedő nyomás megnövekedése okozza gyakrabban az állapotos nőknél az aranyeret. A terhességgel járó magas hormonszintek fellazítják a kötőszövetet és az izmokat, fokozódik a kismedence vérellátása, ami az erek kitágulását eredményezi. „Az aranyerem fájdalmát csak a szülés után éreztem. Az első terhességem alatt szerencsére még nem jelentkeztek a panaszok. Sajnos nehéz volt az első szülésem, hosszan vajúdtam és sokat kellett közben erőlködnöm, aminek meg is lett a következménye” – meséli történetét Barbara. „A gátmetszés okozta fájdalomra felkészültem, viszont nem értettem, mi okozhatja szülés után minden székeléskor az erős fájdalmat. A szülés fizikailag és lelkileg is kimerítő volt számomra, úgy éreztem, alig maradt erőm. Ezért érintett különösen rosszul a naponta visszatérő fájdalom.”

Sokat segítettek a szobatársaim

„A szobatársnőim a második és harmadik gyermeküket hozták a világra. Pontosan tudták, mi okozza nálam a fájdalmat: a hüvelyi úton szülő nőknél az erőlködés kihozhatja az aranyeret. Senki sem beszél róla szívesen, mert úgymond ciki, de ez a valóság. Eléggé fejbe vágott, amikor finomkodás nélkül megmondták az alfelemben érzett fájdalom okát, mégis hálás vagyok nekik. Kaptam tőlük kúpot, ami enyhítette a fájdalmat. Figyelmeztettek, hogy próbáljak meg rostban gazdag ételeket enni és igyak sok folyadékot, mert a székrekedés tud ám csak igazán fájni, és az újabb erőlködés tovább ronthat az állapoton.”

Barbara másodjára már rutinos volt

„A második szülésemnél már tudtam, mire készüljek. A kórházi táskámba a hálóruhám és a babaholmi mellé betettem a Proktis-M aranyér elleni kúpot és kenőcsöt is. Habár szülés közben újra kijött az aranyerem, mégsem estem kétségbe, mert tudtam, hogy rendbe fogok jönni. A Proktis-M végbélkúp és a Proktis-M plus kenőcs a hialuronsavval és több gyógynövényi összetevővel csillapítja a fájdalmat és elősegíti a szöveti regenerációt. Nálam a kúp és a kenőcs kombinálása vált be.”

Phytotec

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG
KEZELŐORVOSÁT!

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik