Élet-Stílus

Két hónap börtön vár a házaspárra, akik nekiálltak füvezni a folyosón a Capitolium ostromakor

BRENT STIRTON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
BRENT STIRTON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
„Ez háború! Megrohamozzuk a Capitoliumot!” – kiabálták a bejáratnál, majd az épületben begyújtották az indítórakétájukat is.

Fejenként 60 nap börtönbüntetésre ítélte a héten a bíróság a Capitolium tavaly január 6-i ostromában betöltött szerepe miatt azt a dél-karolinai házaspárt, akik az Egyesült Államok törvényhozásának otthont adó épületben rágyújtottak egy spanglira.

A Business Insider beszámolója szerint a keddi tárgyaláson Stacie Ann Hargis-Getsinger és férje, John Getsinger Jr. is bűnösnek vallotta magát az ügyben.

A házaspár ellen eredetileg négy vádpontot állított fel az ügyészség, köztük a rendbontás és az erőszakos behatolás vádját. De miközben a kormány azon dolgozik, hogyan emeljen vádat a támadással kapcsolatban letartóztatott több mint 870 ember ellen, a szövetségi ügyészek néhány lázadónak enyhébb vádakat ajánlottak fel a beismerő vallomásukért cserébe. Szerencséjükre köztük voltak ők is.

Emmet Sullivan bíró a keddi tárgyaláson úgy határozott: Getsingerék egymás után tölthetik le 60 napos büntetésüket, hogy ne zavarják meg az otthoni életüket. A férjnek szeptember 15-ig kell jelentkeznie a börtönben, míg felesége február 15-én kezdi meg a büntetését.

A bírósági dokumentumok szerint a Donald Trump elnök bukása miatt indított 2021. január 6-i támadást követően négy arról szóló bejelentést is kapott az FBI, hogy Gestingerék aznap a Capitoliumban tartózkodtak. Az egyik bejelentő egy olyan videóra hivatkozott, amelyen a pár az épületbe lépve azt kiabálja: „Ez háború! Megrohamozzuk a Capitoliumot!”

A férjet és a feleséget a biztonsági kamerák felvételei is megörökítették az épületben, ahol az ügyészek szerint körülbelül 40 percet töltöttek, és elszívtak egy füves cigarettát is.

A házaspár január 5-én indult el busszal Dél-Karolina államból az ország fővárosába, Washington DC-be, hogy tiltakozzanak a 2020-as elnökválasztás eredménye ellen. Hargis-Getsinger közösségimédia-bejegyzése arra utaltak, hogy mindketten szenvedélyes Trump-rajongók voltak. Olyannyira, hogy a bírósági dokumentumokban az áll, egy nyilvános megyei Facebook-csoportban ők maguk szerveztek egy buszutat a hasonszőrű Trump-hívőknek.

Sőt, a nő még hónapokkal az ostrom után is valótlanságokat terjesztett a 2020-as elnökválasztásról a közösségi médiában, és az online jelenlétében egyáltalán nem tanúsított megbánást a halálos áldozatot követelő támadásban való részvételéért.

A keddi bírósági tárgyaláson azonban mind a férj, mind a feleség bocsánatot kért a lázadásban való részvételért, és azt mondták a bírónak, hogy megbánták tettüket. Valamint hozzátették, hogy a cselekedeteik miatt társadalmi és szakmai következményekkel is szembe kellett nézniük.

Sajnálatos módon ezt magunknak köszönhetjük. (…) Bocsánatot kérek minden egyes rendőrtől, aki aznap fenyegetve érezte magát

– mondta Getsinger az egyik dél-karolinai médium tudósítása szerint.

A férfi egyébként arra kérte a bírót, hogy csak őt büntessék meg – akár úgy, hogy a felesége büntetését is leüli –, mivel állítása szerint az az ötlet is tőle származott, hogy Washingtonba utazzanak, és részt vegyenek az eseményen.

Azonban a bíró mindkettejüket 60 napos börtönbüntetésre ítélte, hogy ezzel statuáljon példát azok számára, akik azt gondolják, „jogukban áll megrohamozni a Capitoliumot”. A házaspár jogi képviselői egyelőre nem kommentálták az ítéletet.

A Capitolium ostroma kapcsán egyébként egyre csak gyűlnek a bizonyítékok a volt elnök, Donald Trump ellen, aki azóta már azt is bejelentette, hogy 2024-ben újra elindulna az elnökségért.

A Capitolium ostroma: fokozatosan gyűlnek a bizonyítékok Donald Trump ellen
Egy szenátusi bizottság sorra hallgatja meg a fehér házi alkalmazottakat és egykori kormánytagokat, melynek nyomán akár hivatalos nyomozás is indulhat Trump ellen, aki azt fontolgatja, hogy 2024-ben újra elindul az elnöki címért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik