Élet-Stílus

A prosztatagyulladás nem tér vissza, ha például a rossz szexuális szokásoktól megválunk

Getty Images
Getty Images
A prosztatagyulladás nem időskori betegség, a harmincas-negyvenes éveikben járó férfiakat érinti leggyakrabban. Ez sokszor a munkahelyi stressztől vagy párkapcsolati gondok miatt alakul ki, és az életminőség erős romlásához is vezethet, amennyiben legyintünk a problémára.

Akut és krónikus prosztatagyulladás

A gyulladásnak két fajtáját különböztetjük meg, mindkettőre igaz, hogy kezelés hiányában a szexuális élet zavaraihoz is vezethet, nem beszélve a maradandó pszichés problémákról.

  1. Az akut prosztatagyulladás hátterében mindig valamifajta baktérium okozta fertőzés áll. Tünetei hirtelen lépnek fel: magas láz, gyengeség- és elesettségérzés, alhasi fájdalmak, vizelési panaszok, de a fájdalmas magömlés is együtt járhat a gyulladással. Általában antibiotikummal lehet megfelelően kezelni, ebben az időszakban a szextől és az alkoholfogyasztástól is tartózkodni kell.
  2. A krónikus prosztatagyulladás már jóval keményebb dió: ha több hónapon keresztül fennáll a gyulladás, vélhetően krónikussá vált a fertőzés, a panaszok azonban ilyenkor enyhébbek.

Kiváltó okok

A krónikus gyulladást több dolog kiválthatja, de általában bakteriális fertőzés a ludas. Ha nem bakteriális prosztatagyulladást állapítanak meg az orvosok, nehezen lehet behatárolni a kiváltó okokat. Ilyenkor részletesen tájékozódni kell a beteg életmódjáról.

A kiváltó ok többek között lehet:

  • Fertőzés: egy-egy felfázás vagy a húgyhólyag fertőzései is komoly gondokat okozhatnak.
  • Rossz táplálkozás: cinkhiány esetén gyakoribb a gyulladás, a kevés folyadék is ront a dolgon, továbbá a gluténérzékenység és a fűszeres ételek fogyasztása is a kiváltó okok közt lehet.
  • Káros szokások: a dohányzás nem hat jól az immunrendszerre, így csökken a szervezet védekezőképessége.
  • Ülő életmód: ha a munkánk a számítógéphez köt, és a nap nagyobb részében ülőmunkát végzünk, számolnunk kell a prosztatagyulladás kialakulásával.
  • Stressz: az állandó idegeskedés nemcsak nehezíti a gyógyulást, de előidézi a bajt is.
  • Sérülés: a prosztata tájékát érő rúgás, túl sok biciklizés, erős rázkódással járó sportok túlzásba vitele veszélyt hordoz magában.
  • Rossz szexuális szokások: nem jó a prosztatának, ha nincs rendszeres magömlés, de az anális szex is előidézhet bakteriális fertőzést.

Mi a megoldás?

A teljes életmódváltás nem egyszerű, elhatározás szükséges hozzá. Fontos, hogy napi szinten sportoljunk (akár fél óra intenzív gyakorlat is segítségünkre lesz), igyekezzünk tudatosan étkezni, így magunk mögött hagyhatjuk a prosztatagondokat.

A kezelés gyógyszeres és nem gyógyszeres megoldások együttes kombinációjával lehetséges, a fájdalmak enyhítéséhez pedig patikában, vény nélkül kapható készítményeket hívhatunk segítségül. A tüneteket ne szégyelljük, forduljunk mielőbb orvoshoz a baj elkerülése végett – elvégre legyen szó akut vagy krónikus gyulladásról, mindkettő megviselheti a lelkünket, amire az egyébként is stresszes mindennapokban semmifajta szükségünk nincs.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt helyi hatású készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a legtöbb hazai a patikában, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik