Élet-Stílus

Szeretne vesedonor lenni, ezért a kivégzése elhalasztását kérte egy texasi halálraítélt

Owen Franken / Getty Images (illusztráció)
Owen Franken / Getty Images (illusztráció)
„Életet akar adni, mielőtt elveszik az ő életét” – indokolta a szokatlan kérést a férfit segítő kántor.

Egy halálraítélt texasi bűnöző több jelentés szerint halasztást kért a kivégzésére, hogy halála előtt felajánlhassa az egyik veséjét egy rászorulónak – írja a Business Insider. Ramiro Gonzalezt még 2006-ban ítélték méreginjekció általi halálra, miután bűnösnek találták egy öt évvel korábban eltűnt 18 éves lány, Bridget Townsend lelövésében.

A Texas Tribune szerint Gonzalez ítéletét eredetileg július 15-re tűzték ki, de június 29-én Gonzalez ügyvédei levélben fordultak Texas állam kormányzójához, Greg Abbotthoz, amelyben arra hivatkozva kértek 30 nap haladékot, hogy szeretnének egy recipienst találni Gonzalez egyik veséjének.

A kérelemhez csatoltak egy levelet Michael Zoosman kántortól, egy zsidó lelkésztől, aki egy halálbüntetés-ellenes szervezet alapítója is egyben, és több mint egy éve levelezik az elítélttel.

Őszinte megbánást tanúsított az életért, amit kioltott, és nagy érdeklődéssel beszélt velem a bűnbánatról és a megbocsátásról szóló zsidó elképzelésekről

– fogalmazott levelében a lelki vezető, majd azzal folytatta: a veseadományozás ötlete azután merült fel Gonzalezben, hogy a gyülekezete egyik tagjának nem sikerült megfelelő donort találni, de aztán a vizsgálatok során kiderült, hogy a veséje sajnos nem megfelelő az átültetésre váró betegnek.

„A hozzám írt leveleiben kifejezte a vágyát, hogy életet akar adni, mielőtt elveszik az ő életét” – írta Zoosman kántor a levélben, így az ötlettől a teszteredmények hatására sem álltak el.

A vizsgálatok során ráadásul az is kiderült, hogy Gonzalez vércsoportja B-s, ami ritkának számít, szóval a vérével talán egynél több betegnek is meg tudná menteni az életét.

Zoosman arról is szólt a kérelemhez csatolt levelében: nem hiszi, hogy Gonzalez a halála késleltetésével „a hóhér kardja elől akarna menekülni”.

„A szívem mélyén azzal a hittel megyek majd sírba, hogy ez olyasmi, amit Ramiro azért akar tenni, hogy segítsen rendbe hozni a lelkét az ő Istenével.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik