Élet-Stílus

Új-Zélandon megengedett a nyilvános kakilás, ha senki nem látja, de most szigorítanának

A vadkempingezőket okolják az utóbbi időben megszaporodott emberi végtermékekért a népszerű látnivalók környékén.

Az új-zélandi törvények megengedik, hogy az emberek nyilvános helyen ürítsenek, ameddig úgy gondolják, hogy nem látja őket senki. De ezen most szigorítana egy vadkempingszövetség arra a vádra reagálva, hogy a túrázók felelősek a természetben előforduló emberi végtermék jelentős részéért.

A jelenlegi jogszabályok szerint szabálysértés, ha valaki nyilvános helyen székel vagy vizel (kivéve a nyilvános illemhelyeket), de ha az elkövető bizonyítani tudja, hogy alapos okból feltételezte, hogy senki nem láthatta, megúszhatja a 200 dolláros (közel 50 ezer forintos) bírságot.

A Felelős Kempingezők Szövetsége ezen a szabályozáson most szigorítana azzal, hogy előírná, az embereknek bizonyítaniuk kell, hogy a dolgukat a vízparttól legalább 50 méterre végezték el, és hogy minimum 15 centi mélyre elásták.

A csoport szóvivője, Bob Osborne azt mondja, nem a viselkedéssel van a gond, hanem az utóhatásokkal. A vadkempingezők az utóbbi időben ugyanis egyre többször kerülnek címlapra, mert egyre divatosabbak, és őket okolják a népszerű célpontokon található emberi végtermékekért. Emiatt több önkormányzat ki is tiltotta őket a területükről.

Osborne szerint a jelenlegi javaslatuk csak rövid távon lehetne megoldás, hosszú távon sokkal több nyilvános vécé kialakítása kellene, hogy legyen a cél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik