Élet-Stílus

Így hasznosítják újra a kávékapszulákat (x)

Nespresso
Nespresso
Virágzik a Pannonhalmi Főapátság levendulamezője, amit használt Nespresso kapszulákból származó kávézaccal tápláltak.

Gyakorlatilag százszázalékos újrahasznosíthatósági képességükkel az alumíniumból készült kávékapszulák tökéletesen megtestesítik a körforgásos gazdaságban rejlő lehetőségeket. Ráadásul a használt kapszulák beltartalma sem vész kárba: a megfelelően feldolgozott kávézacc komposztálás során éled újjá többek között Magyarország egyik emblematikus helyszínén is.

Nespresso

A Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében indult fenntarthatósági kezdeményezés egyszerű alapötleten nyugszik – de működik. A Magyarországon visszagyűjtött és újrahasznosított Nespresso kávékapszulák egy részéből kávézacc tartalmú termesztőközeget fejlesztett a Nespresso, melyet a pannonhalmi levendulamezőn hasznosítottak a termőtalaj minőségének javítására. Az együttműködésnek köszönhetően a kávézacc újra visszakerült a természetes körforgásba, amelynek eredményét idén nyáron, levendulavirágzáskor már meg is csodálhatjuk.

Nespresso

A kezdeményezés teljes mértékben lokális, hiszen a kapszulák a hazai fogyasztatóktól származnak. Mi több, a kapszulák feldolgozása, az alumínium és a kávézacc szétválasztása, újrahasznosítása és a termesztőközeggyártás is Magyarországon történik. A fogyasztók által visszagyűjtött kapszulákat egy debreceni feldolgozóüzembe szállítják, ahol a kávézaccot és az alumíniumot szétválasztják, majd utóbbiból különböző használati tárgyak – például alkatrészek és szerszámok – készülhetnek, a kávézacc nagyobb részét pedig a környéken komposztálás során hasznosítják. A kávézacc egy kisebb részéből készült az a bizonyos termesztőközeg, amely Pannonhalmán került felhasználásra.

Nespresso

A kezdeményezéssel a használt kapszulák még nagyobb arányú újrahasznosítására szeretnék ösztönözni a kávékedvelőket, amelyben egyébként a hazai fogyasztók megelőzik a globális átlagot. A Nespresso adatai szerint itthon több mint 40%-os százalékos az újrahasznosítási arány, ami a globális átlagnál körülbelül 10 százalékkal több.

A Nespresso kapszulák magyarországi újrahasznosításáról készült videó itt tekinthető meg:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik