Élet-Stílus

A színes haj, a szoknya és a kapucnis pulcsi viselése is tiltott egy texasi tankerületben – így készítik fel a diákokat a munka világára

PeopleImages / Getty Images (illusztráció)
PeopleImages / Getty Images (illusztráció)
A forney-i független iskolakerület még egy videót is megosztott az új öltözködési szabály népszerűsítésére, ami érthető lépés, hiszen a tanulók mellett a szülőknek sem tetszik az ötlet.

Hatalmas hullámokat kavart az amerikai médiában egy texasi tankerület 2022-2023-as tanévben bevezetésre kerülő öltözködési szabályzata, mellyel a professzionális megjelenést szeretnék népszerűsíteni a tanulók körében.

Nagyon sok olyan fontos képesség van, amelyet a munkaerőpiaci jövőre készülve szeretnénk átadni a gyerekeinknek, hogy sikeresek lehessenek.  (…) Az olyan dolgok, mint a kreativitás és az együttműködés nagyon fontosak, de ami szintén fontos, azok az alapvető foglalkoztathatósági készségek

mondta a tankerület szuperintendánsa, Justin Terry a YouTube-ra Vissza a jövőért – Öltözködési szabályzat címmel feltöltött videóban, amely az új tudnivalókat mutatja be.

Az irányelvek korlátozó jellegűek, rengeteg ruhadarabot és hajviseletet tiltanak be a tankerületben. A tiltott viseletek listája igen hosszú, és rengeteg népszerű ruhadarabot tartalmaz.

 

Fonley tankerület iskoláiban a Business Insider összeállítása szerint a következő tanévtől az alábbiakat nem viselhetik a diákok:

  • látható csíkokkal, kockákkal, betűkkel, feliratokkal vagy egyéb mintákkal ellátott ingeket;
  • ujjatlan és sima pólókat;
  • thermo felsőruházatot;
  • zipzáras felsőket;
  • kapucnis pulóvereket és kabátokat;
  • bő szárú, oldalzsebes és kantáros nadrágokat;
  • focishortokat és boksznadrágokat;
  • susogós és macinacinacikat;
  • ciacanadrágokat;
  • bőrből, velúrból, kordbársonyból vagy farmerből készült ruhadarabokat;
  • lyukas ruhadarabokat és szegecseket;
  • kantáros nadrágokat;
  • női ruhákat és szoknyákat.

A tanulóknak emellett a természetellenes hajfestésért is következményekkel kell szembenézniük, és kötelesek ápoltan tartani magukat.

„Azt gondolják, hogy ez felháborító” – mondta a tanulók egybehangzó véleményéről az NBC 5 dallasi tévécsatornának a baráti beszélgetéseire utaló Emma Devore, aki jövőre kezd a tankerület egyik iskolájában.

„Utálják. Folyton arról beszélnek, hogy ki kellene tudnunk fejezni magunkat azzal, amit viselünk. (…) A kapucnis pulóver nagyon nagy ügy.”

Emma édesanyja, Wendy Devore pedig azt mondta: örül annak, hogy az iskolában, ahova a lánya járni fog, van öltözködési szabályzat, de azt ő is túlzásnak tartja, hogy betiltják a kapucnis pulcsik és kabátok viselését.

A diákok és a szülők negatívan reagáltak az iskola új öltözködési szabályzatára. Egy múlt hétfőn közzétett online petíció célja – amelyet egy Brooklynn Hollaman nevű diák hozott létre –, hogy harcoljon a tankerület irányelvei ellen. A petíciót pár nap alatt több mint 5 ezren írták alá.

Azt állítják, hogy segítenek az önbecsülés javításában azzal, hogy a diákoknak olyan dolgokat kell viselniük, amelyek kényelmetlenül érzik magukat, de mikor volt valaha is helyes módja annak, hogy valakit valamire kényszerítsenek, hogy kényelmesebbé tegyék?

Tette fel a költői kérdést indoklásában az egyik aláíró, Kenzie Garret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik