Élet-Stílus

A jövő repülője: egy sugárhajtású gép, amely 5000 vendéget tudna szállítani luxuskörülmények között

A luxushajóutakat és a repülést ötvöző Sky Cruise fantázianevű légijárművön az utasok – pardon, vendégek – kényelmét olyan szolgáltatások is segítik majd, mint az edzőterem és az úszómedence.

Különös ötlettel állt elő a 31 éves Hashem Al-Ghaili: arra gondolt, érdemes lenne ötvözni a luxushajóutak kényelmét a hajózásnál jóval gyorsabb, ám általában sokkal kényelmetlenebb repüléssel,

és megszületett a Sky Cruise névre keresztelt, mesterséges intelligencia által irányított, 5 ezer utas szállítására alkalmas – akiket a kényelem vonatkozásában célszerű lenne talán vendégnek nevezni –, edzőteremmel, úszómedencével felszerelt sugárhajtású repülőgép terve, amely egy bevásárlóközpontnak is otthont adna.

Az egyelőre csak a tervezőasztalon és 3D animáció formájában létező légijárművet a lenti videóban lehet megcsodálni.

Az összesen 20 nukleáris meghajtóval rendelkező repülőt a fiatal tervező a „közlekedés jövőjeként” harangozta be. Tervei szerint a járműnek akkor sem kellene leszállnia, ha javításra vagy karbantartásra szorulna, mivel mindent meg lehetne csinálni a levegőben.

Al-Ghaili tervéről beszámolva a Daily Star megjegyzi, hogy amikor megkérdezték tőle, hány pilóta kellene a Sky Cruise vezetéséhez, azt válaszolta:

Ennyi technológia, és még mindig pilóták kellenek? Úgy gondolom, hogy teljesen önvezető lesz.

Egyébként a tervező szerint a jármű esküvői helyszínnek is tökéletes lesz.

Bár a repülő szálloda indulási időpontját még nem jelentették be, nem mindenki van elragadtatva Al-Ghaili ötletétől, egy kommentelő például azt írta a videóhoz, hogy „remek ötlet egy atomreaktort tenni valamibe, ami meghibásodhat és leeshet az égből”.

„Biztos vagyok benne, hogy megengedhetnék magamnak egy jegyet a legalsó fedélzetre, ahol nincs lábtér és nem lehet bejutni a váróterembe” – tette hozzá egy másik kommentelő. Egy harmadik pedig így viccelődött: „Úgy érzem, hogy az apokalipszis idején az összes gazdag ember itt fog elrejtőzni, és a világ többi része fölött repülni, miközben mindenki más Mad Max stílusban harcol egymással”.

A 31 éves tudományos kommunikátor és videoproducer Al-Ghaili jemeni származású, de a honlapja szerint jelenleg Berlinben él.

„Hashem arra használja molekuláris biológus szakmáját, tudását és tudomány iránti szenvedélyét, hogy a közösségi médián és videótartalmakon keresztül oktassa a nyilvánosságot” – mutatkozik be önéletrajzában a kreatív férfi, aki amellett, hogy digitális marketingesként tartalomgyártással foglalkozik, még előadásokat is szokott tartani. 2018-ban például egy TED Talkot is adhatott.

A sugárhajtású repülő hotel mellett egyébként a LADbible szerint olyan videók vannak Hashem Al-Ghaili YouTube-csatornáján, melyekben azt mutatja be, melyik az öt legszélsőségesebb bolygó, ahol megölhetnek, vagy azt, hogy mi történik, ha megrepednek az ember ujjpercei. De egy olyan videója is van, melynek az a címe: Lehet, hogy egy nap megáll a Föld forgása?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik