Élet-Stílus

Íme a világ legrondább kutyája, Mr. Happy Face: a 17 éves veterán, akinek rettentő fiatalos a „haja”

JOSH EDELSON / AFP
JOSH EDELSON / AFP
A nehéz sorsú kutyák adoptálását népszerűsítő versenyen indultak hiénára, mandrillra, de még gorillára emlékeztető fejszerkezetű házi kedvencek is.

Pénteken tartották az Egyesült Államokban a 2022-es Világ Legrondább Kutyája versenyt, melynek legfontosabb célja, hogy olyan menhelyi kutyáknak is segítsen szerető otthonra lelni, akiknek a testén is látszanak a korábbi bántalmazó környezetben töltött idő, vagy egy-egy korábbi baleset nyomai.

A kaliforniai Petaluma városában, a Sonoma-Marin Fair keretében már fél évszázada minden évben megrendezett versenyt idén egy 17 éves csivavakeverék, a képen látható Mr. Happy Face nyerte meg.

Mr. Happy Face a neve ellenére egykor bántalmazott és elhanyagolt körülmények között élt egy gyűjtögetővel, a régi traumák következtében pedig daganatos és neurológiai problémákkal küzd, ezért pelenkára van szüksége, nehezen tud felegyenesedni vagy járni, és ferdén tartja a fejét. Ahol egyébként úgy nő a szőr, mintha taraja lenne.

„Egyértelmű és nyilvánvaló volt, hogy Mr. Happy Face megérdemelte a bajnoki címet” – idézi a New York Times a verseny egyik bírájának, Debra Mathynek, aki azt is hozzátette, hogy a zsűri nem vesződött sokat, és nagyon hamar döntésre jutottak a verseny győztesét illetően.

Mindazok az akadályok, amelyeket ez a kutya fizikailag és előző életében leküzdött – ez elképesztő

– fogalmazott a döntnök.

A kutya és gazdája, Jeneda Benally 1500 dollárt (572 ezer forintot) és egy New York-i utazást nyert, ahol a Today showban is szerepelhetnek majd.

OSH EDELSON / AFP Mr. Happy Face és Jeneda Benally

Benally és Mr. Happy Face egy arizonai menhelyen találkoztak, ahol az alkalmazottak még figyelmeztették is, hogy ijesztő lehet a kutya, akibe ő aztán rögtön beleszeretett. A kutya ekkor már régóta a menhelyen élt, és az orvosok szerint már csak pár hete volt hátra.

Azóta eltelt majdnem egy év, de az állatorvosok jóslata még mindig nem valósult meg, így Mr. Happy Face a hosszú és valószínűleg küzdelmekkel teli életét most egy nem mindennapi díjjal koronázhatta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik