Élet-Stílus

Piercing a migrén ellen – divat, tévhit vagy tudomány?

Getty Images
Getty Images
A migrénnel küzdő ember az akupunktúrától kedzve hajlandó bármit kipróbálni a fájdalom enyhítésére. Többen az olyan alternatív kezelések irányába indulnak el, amik hosszú távú segítséget ígérnek. Új fejfájáscsillapító módszerek nyomába eredtünk.

A lakosság fele szenved

A fejfájás még mindig egy nagyon gyakori probléma. Egy friss elemzés szerint a világ lakosságának nagyjából a fele szenved fejfájástól vagy migréntől évente legalább egyszer, míg napi bontásban hétből egy ember szenved ezektől. A The Journal of Headache and Pain folyóiratban megjelent publikáció szerint az emberek 52 százaléka tapasztal fejfájást éves szinten. Egész pontosan az emberek 26 százaléka érez tenziós fejfájást. 14 százalékuk viszont migrénben szenved, 5 százalékuknak pedig havonta átlagosan több mint 15 napot fáj a feje.

A meditáció és az illóolajos fejmasszázs után itt vannak az újabb eszközök, amikről manapság egyre több szó esik a fejfájás enyhítése kapcsán. Ez pedig nem más, mint a migrén piercing és a botox.

Akupunktúra

Az akupunktúra olyan terápiás módszer, amelynek során vékony tűket szúrnak a bőrfelszín bizonyos pontjaiba annak érdekében, hogy helyreállítsák a szervezet működésének harmóniáját. A hagyományos kínai elmélet szerint az akupunktúra a fájdalmat nem annak eltompításával, hanem a keringés helyreállításával szünteti meg. Hatékonyabbnak bizonyul migrén, fejfájás, derékfájás, a térd ízületi gyulladása esetén is.

Migrén piercing

Az ismertebb nevén daith piercing az 1990-es években terjedt el, de eredetileg egyáltalán nem gyógyászati céllal. Divatként indult, némi spirituális-babonás háttérrel. Neve a דעת (da’at) héber szóból ered, amelynek jelentése: tudás. A piercinget viselők úgy gondolták,  hogy az ékszer elősegíti, hogy csak a tudás jusson be a fülükön át az agyukba. A 2000-es években kezdték el vélt gyógyhatása miatt felhasználni.

A migrén piercing körül jelenleg is rengeteg vita zajlik. Vannak, akik esküdni mernek a hatásosságára, míg mások placebo hatásként tartják számon és nem értik, hogy egy bájos kis ékszer mégis hogyan segíthetne nekik a fejfájás leküzdésében. Állítják a migrén piercing nem anyagösszetétele, hanem elhelyezkedése szempontjából számít különleges testékszernek. Azt ugyanis a fülkagyló megfelelő akupresszúrás pontjába helyezik, aminél az elsődleges szempont a jótékony, szervezetre gyakorolt hatás kiváltása. A Vagus (magyarul bolygóideg) idegvégződés folyamatos stimulálásával állítólag csökkennek, esetenként teljesen megszűnnek a migrénes fejfájás kínzó tünetei. A migrén intenzitásától függően előfordul, hogy két piercing is szükséges.

Botox fejfájás ellen

Állítólag sok évvel ezelőtt a Botulinum toxinos ránckezelés mellékhatásaként észlelték, hogy az nem csak szép arcot varázsolj, hanem eltünteti a fejfájást is. 2011 óta engedélyezett a felnőtt korú betegeknél a migrénes rohamok kezelésére. Leggyakrabban az orrtő felől és a halántékon (néha a tarkó felől) szokott elindulni a fejfájás és a koponya irányába terjed. Ez esetekben lehet alkalmazni a speciális migrén elleni Botulinum toxinos kezelést. Általában az arc mindkét oldalát kezelik az aszimmetria elkerülése érdekében.

Hirdetés

Algoflex Forte Dolo, Algoflex Rapid ibuprofén tartalmú vény nélkül kapható gyógyszerek. Algoflex Duo ibuprofént kombinációban tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer.

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL KFT. – 1045 Budapest, Tó u. 1-5. – Telefon: (+36 1) 505 0050 Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055 – Web: www.sanofi.hu , www.algoflex.hu MAT-HU-2200845 (2022.06.13.)

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik