Élet-Stílus

Elkerülhető a mindennapos kütyühasználat okozta fejfájás

Getty Images
Getty Images
Sokan nem is gondolnák, hogy az elektromos szerkezeteknek egészségkárosító hatásai lehetnek. Mutatjuk, mire kell figyelni.

A különféle elektronikus kütyük használata már mindennapi része életünknek. Legyen szó tanulásról, munkáról, vagy egy átlagos mobiltelefonos kommunikációról, mindig van a közelünkben legalább egy csatlakoztatott eszköz. Mint oly sok mindenre, az elektronikus eszközökkel kapcsolatban is fontos (lenne) a mértékletesség. Természetesen nem könnyű a tudatosság, ha szinte percenként nyúlunk valamelyik masinához, de legyünk észnél! A eszközök túlzott használata miatt akár szem-, izom- és fejfájás alakulhat ki, de például a mobiltelefonok túlzott használata szintén negatív hatással lehet az alvás minőségére, és így felerősítheti a migrénes rohamok számát és intenzitását is. Megijedni nem szabad, az eszközöket pedig nem kell kikapcsolni. A valódi probléma pár óvintézkedéssel jelentősen csökkenthető, így nem az egészségünk látja kárát a kütyük iránt mutatott rajongásunknak.

Tipikus probléma a számítógép-fejfájás

Sokan munkájukból kifolyólag hosszú órákat kényszerülnek a gép előtt tölteni. Miközben mereven nézik a számítógép monitorát a szem izmainak görcsös megfeszülését idézi elő. Erre a problémára több tünet is felhívhatja a figyelmet. Előfordulhat fényérzékenység, könnyezés, a vörös, égető és akár viszkető szemek, de a szemek elhelyezkedéséből biztosan az következik, hogy elsősorban halántéktáji, szemkörnyéki illetve homloktáji fájdalmat idézhetnek elő. Talán nem meglepő, de ez a típusú fájdalom pihentetésre szűnik, használat közben 40 percenként érdemes szünetet tartani, megelőzése azonban talán még könnyebb is. Szakértők szerint a számítógép, az okostelefon, vagy egyéb kütyü használatakor ajánlott legalább 40 centiméteres távolságot tartani a képernyő és az arc között. Szükséges továbbá a képernyő fényerejének csökkentése és a környezet megfelelő megvilágításának biztosítása.

A testtartás is rendellenességet okozhat

A számítógép előtti ülés a szemek megerőltetése mellett még a nyak rendellenes, merev tartásával jár, amit a szaknyelv szövegnyak-szindrómának nevez. Ennek kialakulása érthető okra vezethető vissza: a készülék képernyőjét nézve az ember általában enyhén lehajtja a fejét, lehajlítva a nyaki részt. Ez a probléma a nyakizmok görcsét idézi elő, tarkótáji, fejtetőtáji fejfájást okoz, ami igen erős is lehet, szédülés, hányinger kísérheti. Általános, minden helyzetre alkalmazható szabály, hogy megelőzés érdekében érdemes félóránként néhány percre eltekinteni a monitorról, felállni a számítógép mellől, és átmozgatni az elgémberedt testrészeket.

Odafigyeléssel, a felhasználói szokások apró változtatásaival idővel kedvező eredmények érhetőek el helytelen testtartás kapcsán. Számítógép használata közben legyen a láb körülbelül 90 fokos szöget bezárva a vádli és a comb között. Az eszközre nézve a képernyő felének közvetlenül a vízszintes szemvonal alatt kell lennie. Az alkar megtámasztása nagyon fontos, így elkerülhető a vállizmok túlterhelése. A könyök legyen behajlítva, és az alkar közepe legyen az asztalon. Ha laptopot használ, helyezze állványra, és használjon külön billentyűzetet. A telefont ülve használva ideális, ha egy támasztékon tartjuk úgy, hogy a képernyő szemmagasságban legyen. Állva használva ne legyen az okostelefont a szem vonala alatt. Ideális testtartás az, ha nem hajtjuk le a fejünket, és nem húzzuk az állunkat a mellkasunkhoz. Ennek elkerülése érdekében enyhén hajlítsuk meg a könyökünket, és emeljük fel a kezünket úgy, hogy a készülék képernyője egy vonalban legyen a szemmel, míg az áll párhuzamosan a padlóval.

Sokan szenvednek a migréntől, amelyet a kütyühasználat is súlyosbíthat

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában (de nem mindig) féloldali fejfájás. Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét. Bizonyos esetekben a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be, amelyek valamely érzékszervhez kapcsolhatók (pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása). A migrént gyakran olyan egyéb tünetek is kísérik, mint az émelygés, a hányás, a kifejezett fény- és hangérzékenység. A migrén rendkívül kínzó lehet, órákig, esetleg néhány napig tartó munkaképtelenséget okozva.

A szakemberek még mindig kutatják a migrén mechanizmusát, de egyes elemzések szerint a túlzott okostelefon-használat közvetve összefüggésbe hozható a migrénnel azáltal, hogy ez az eszköz mennyiségi és minőségi szempontból is káros hatással lehet az alvásra. A Neurosciences folyóiratban 2019-ben megjelent tanulmány összefüggést állapít meg ezen eszközök túlzott használata, valamint a migrénes rohamok során fellépő fejfájás gyakorisága, intenzitása és időtartama, a csökkent alvásminőség és a nappali álmosság között. További káros tényezők közé tartozik a mobiltelefonok elektromágneses mezőjének lehetséges agyi hatása, a képernyők által kibocsátott kék fény, sőt a folyamatos kapcsolattartás követelménye is, ami növeli a stresszt és a kiégési hatást, hozzájárulva a válságok súlyosbodásához.

Hirdetés

Algoflex Forte Dolo, Algoflex Rapid ibuprofén tartalmú vény nélkül kapható gyógyszerek. Algoflex Duo ibuprofént kombinációban tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer.

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL KFT. – 1045 Budapest, Tó u. 1-5. – Telefon: (+36 1) 505 0050 Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055 – Web: www.sanofi.hu , www.algoflex.hu MAT-HU-2200846 (2022.06.13.)

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik