Élet-Stílus

Legális lesz a kokain és a heroin Kanadában

Getty Images
Getty Images
Brit Columbiában ideiglenesen engedélyezik, hogy az emberek kis mennyiségben opioidot, kokaint, metamfetamint és MDMA-t birtokoljanak.

Ideiglenesen több kábítószert is lehet majd kis mennyiségben birtokolni a kanadai Brit Columbiában – írja a BBC. Az új szabályozás szerint a felnőttek összesen 2,5 gramm opioidot, kokaint, metamfetamint és MDMA-t tarthatnak majd maguknál, az intézkedés egyelőre három évig lesz érvényben.

A portál szerint tavaly több mint kétezren haltak meg túladagolásban, a tartomány többek között ezért döntött úgy, hogy kérik egyes kábítószerek büntetőjogi mentességet.

Brit Columbia vezetése tavaly nyújtotta be a kérvényt, amelyet azzal támasztottak alá, hogy sokszor a szerhasználók a büntetőjogi felelősség miatt nem fordulnak segítségért, amikor rosszul vannak, vagy akár életveszélyes állapotba kerülnek a drogok miatt.

A kábítószerek nem lesznek teljesen törvényesek, de azokat, akiknél drogot találnak, nem tartóztatják le, és a szert sem foglalja le a hatóság, csak tájékoztatást kapnak, hogy hol, milyen egészségügyi és szociális szolgáltatásokat tudnak igénybe venni.

Carolyn Bennett mentális egészségügyi és szenvedélybetegségekért felelős miniszter szerint a hosszú éveken át tartó ideológiai ellenállás rengeteg emberéletet követelt, a számok is ezt támasztják alá.

Brit Columbiában öt éve közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek a túladagolások okozta halálozások miatt, a helyzet azóta csak romlott, 2016 óta több mint kilencezer ember halt meg kábítószer-túladagolás következtében a tartományban, ami történelmi csúcsnak számít.

Kanadában egyébként 2018-ban országszerte legalizálták a marihuána rekreációs fogyasztását.

Kapcsolódó
Kanadában legalizálták a marihuánát
Elfogadta a szenátus a törvénytervezetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik