Élet-Stílus

Rendszeresen sportolsz? Ez történik a testeddel, ha nem pótlod a vasat!

Getty Images
Getty Images
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az intenzív sporttevékenység során a szervezetünk több vasat használ fel – pedig ez az igazság. Mire kell figyelni? Milyen jelei vannak a vashiánynak? Hozzuk a válaszokat!

A vas a hemoglobin részeként szállítja az oxigént a szervezetben. Valamennyi sejtünk, így az izmok működéséhez is szükséges, ahol a mioglobin nevezetű fehérjében kötődve biztosítja a megfelelő oxigénszintet. Tehát a mioglobin szerepe az izmokban hasonló, mint a hemoglobiné a szívben és a tüdőben.

Egy biztos: akár profi sportoló, akár lelkes testépítő, akár aktív életet élő, nyáron intenzíven bicikliző, túrázó, evező, futó ember vagy, a szervezetednek a megfelelő izommunkához és az azzal összefüggő teljesítményhez több vasra van szüksége.

Tudtad?

A felnőtt szervezet körülbelül 3-5 gramm vasat tartalmaz, amelynek nagy része az oxigén szállításáért felelős hemoglobinban található. Ez a fehérje a vörösvértestek központi eleme: a hemoglobinnak köszönhető a vér vörös színe. Teljes vaskészletünk bizonyos mennyisége a májban, a lépben, a csontvelőben tárolódik, illetve az izomszövetekben található mioglobin nevű fehérjének is összetevője.

Mi történik a szervezetünkben, ha sportolunk?

A megerőltető fizikai aktivitás fokozza a vérkeringést és emeli a pulzusszámot, hiszen a működő izmoknak több oxigénre van szükségük. Emiatt nő a vörösvérsejtszám és vele az oxigént szállító hemoglobin termelése is, ami fokozott vasszükségletet idéz elő.

A sportolók azonban sajnos elég gyakran megfeledkeznek a vérképzéshez szükséges C-vitamin, folsav és vas beviteléről, holott nagyon fontos lenne erre is kellő figyelmet fordítaniuk, mert ezek hiányában könnyebben kialakulhat náluk a vashiány.

A vashiányos vérszegénység az az állapot, amikor a szervezet vörösvértestszáma alacsonyabb a normálisnál. Ez akkor fordulhat elő, ha a vörösvértestek képzéséhez nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű hemoglobin, amely a szervezet sejtjeinek oxigénellátásáért felelős. Emiatt kimerültség, gyengeség alakulhat ki, hosszú távon pedig károsodhat a szív, az agy és más szervek is.

Vaspótlás nélkül romlik a sportteljesítményed és a teherbírásod is, fáradtabbnak, levertebbnek érezheted magad, sőt, gyakori fejfájás is jelentkezhet.

Vaspótláshoz segítség

Az étrend-kiegészítők csekély vastartalmuk miatt a vashiány kezelésére nem alkalmasak, csupán a kiegyensúlyozott étrend melletti vasbevitelt szolgálják. Ezekben az általában komplex készítményekben ráadásul előfordulhatnak olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, megakadályozva a vasfelszívódást. Ha vaspótlásra szorulsz, akkor feltétlenül ellenőrizd a készítmény elemi vastartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről érdemes gondoskodni ahhoz, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet sportoláshoz szükséges megemelkedett vasszükségletét. Emellett reformáld meg az étkezésed, és egyél vasban gazdag ételeket (máj, búzakorpa, tökmag, szezámmag, hüvelyesek, lenmag, pisztácia, rókagomba).

Hirdetés

Előzze meg a vashiányt

A megfelelő vasbevitelre mindenkinek szüksége van, különösen a nőknek. Ne várja meg a vashiány és vérszegénység jelentkezését! A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer rágótabletta „más vas”, mint a többi. Kényelmes, mert étkezés közben bevehető. Biztonságos, mert nem lehet túladagolni. Kíméletes, mert jóval ritkábban okoz székrekedést, illetve gyomor- és bélpanaszokat. A 100 mg elemi vastartalmú Maltofer vény nélkül kapható, csokoládéízű rágótabletta.

 

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik