Élet-Stílus

Ki mondta, hogy csak a tengerpart miatt érdemes Horvátországba utazni?

Getty Images
Getty Images
Aki teheti, a nyáron vegye Zöld Isztria, vagyis a horvát Toszkána felé az irányt, garantáltan sosem felejti el, amit ott megtapasztal.

A kedvező földrajzi fekvés miatt hosszú évek óta Horvátország a magyarok egyik legkedveltebb úti célja, ha nyaralásról van szó. Ez érthető, hiszen déli szomszédunk az az ország, ahol a hozzánk legközelebb eső összefüggő tengerpartot találhatjuk, így a legtöbben Zadar vagy Porec felé veszik az irányt, a bátrabbak pedig akár Makarskáig vagy Dubrovnikig is elmerészkednek.

Itt kell azonban leszögeznünk, hogy Horvátország nem csak az Adria miatt csodálatos, tökéletes desztináció lehet akkor is, ha az ország szíve felé vesszük az irányt.

Belső-Isztria vagy Zöld Isztria a neve a helynek, amit ez esetben fel kell keresnünk, amit sokan a „horvát Toszkánának” is szoktak nevezni, nem véletlenül. Az Isztriai-félsziget belsejében elterülő vidék tobzódik a hullámzó, zöld dombokban, a szőlőteraszokban és az olajfákban, aki csak arra jár, úgy érezheti, hogy épp egy francia művészfilm kellős közepébe csöppent. A csodás természeti adottságok mellett pedig elbűvölő településekben is bővelkedik a hely, mindegyik hozza a maga különlegességét, érdekes történetét, amelyek miatt garantáltan felejthetetlen lesz az itt töltött idő emléke.

Ott van például Svetvinčenat, a Pula és Pazin között elterülő apró kis község, itt található Isztria egyik legszebb és legépebben fennmaradt kastélya, kiegészülve egy igazi reneszánsz főtérrel. A településhez még egy kis legenda is kapcsolódik: a mondák szerint a 17. században az itt található kastély udvarán égették meg máglyán a boszorkánysággal vádolt javasasszonyt, Mare Radolovich-ot, kinek szelleme azóta is időről időre életre kel a romok között.

Getty Images Svetvinčenat

Motovun városa a Mirna-folyó völgyében, egy dombon található, és minden fala a történelemről mesél. A település arról is nevezetes, hogy ez a fehér szarvasgomba legismertebb isztriai lelőhelye, a szakemberek pedig még napjainkban sem voltak képesek megfejteni, miként lehetséges, hogy az albai szarvasgombával teljesen megegyező minőségű szarvasgomba terem itt és más isztriai településeken, úgyhogy már csak ezért is megéri felvésni Motovunt a bakancslistánkra.

Az itteni erdőtől nem messze telepedik meg Grožnjan városa, ami olajfa- és szőlőültetvények garmadájával prezentálja különlegességét. A grožnjani városfalak magasságából a kilátás egészen Ćićarijától Motovunig, illetve tovább a Mirna-folyó forrásáig és az isztriai Novigradig terjed. A városka egyik legszebb jellegzetessége az érintetlen középkori városmag, benne a szűk lekövezett, varázslatos kis utcáival, egy romantikus nyaralás úti céljaként nem is lehet tökéletesebbet elképzelni.

Szintén Zöld Isztriában található még Hum, a világ legkisebb városa a maga 17 lakosával, Kringa, ahol a legenda szerint egykor egy vámpír tartotta rettegésben a lakosokat és Pazin is, ami nemcsak Jules Verne regénye miatt tart számot érdeklődésre. A sort még hosszan lehetne folytatni, de már ennyiből is látszik, hogy Horvátország messze több egy nagy tengerpartnál, így ha valaki felfedezős, kirándulós nyaralásra vágyik, annak sem kell elvetnie a lehetőséget, hogy déli szomszédunknál töltse a vakációt. Csak annyit kell tennie, hogy a tenger helyett Isztira zöld szívét célozza meg, garantáltan nem fog csalódni.

Getty Images Hum

Horvátország. Tele élettel.

Kristálytiszta tenger, pezsgő óvárosok, sokszínű természet, álomszép szállások. Foglald le tengerparti nyaralásod a Szallas.hu-n, és élvezd gondtalanul a nyári vakációt!

 

A cikk a Szallas.hu és a Horvát Idegenforgalmi Közösség támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik