Élet-Stílus

Edzeni jár a férfi, aki donortól kapta a karjait

Felix Gretarsson / Instagram
Felix Gretarsson / Instagram
A világ első dupla kartranszplantáción átesett embere számára az a legfontosabb, hogy végre meg tudja ölelni a lányát és az unokáit. Az izlandi férfi 1998-ban veszítette el a karjait és 2021-ben kapott helyettük újakat.

Az izlandi Felix Gretarsson 1998-ban, a munkahelyén kapott akkora áramütés, hogy mindkét karját amputálni kellett. Huszonhárom éven át élt különböző protézisekkel, és közben mindent megtett azért, hogy visszakapjon valamit abból, amit a sors elvett tőle – írja a Mirror című brit bulvárlap.

Gretarsson 2007-ben megnézte Jean-Michel Dubernard sebész előadását, azét az orvosét, aki 1998-ban a világ első sikeres kéztranszplantációját végezte. Megszólította a sebészt, aki azt mondta, elméletben megoldható egy kettős kartranszplantáció, de ahhoz, hogy a komolyan is beszélhessenek róla, Gretarssonnak Franciaországba kellene költöznie.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Felix Gretarsson (@felix_gretarsson) által megosztott bejegyzés

Az izlandi férfi online gyűjtést indított, hogy ki tudja fizetni a 200 ezer eurós (kb. 76 millió forintos operációt), majd 2013-ban a családjával Lyonba költözött. Gretarsson éveken át győzködte Duberandot, hogy vállalja be a műtétet. Amikor a sebész 2017-ben rábólintott megkezdődött a potenciális donorok keresése. Az évek során többször is találtak alkalmas donort, de az elhunytak családjai az utolsó pillanatban mindig nemet mondtak. Végül 2021. január 11-én érkezett meg a telefonhívás, hogy minden készen áll a műtétre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Felix Gretarsson (@felix_gretarsson) által megosztott bejegyzés

Gretarsson olyan gyors ütemben fejlődik, hogy az még az orvosait is meglepte. Az izlandi férfi ma már vezet, edzőterembe jár, meg tudja mosni a fogait, és labdát dobál a kutyájának. A legnagyobb pillanat az volt az életében, amikor háromhónapos kora után újra megölelhette 24 éves lányát, Dilját, akinek azóta saját gyerekei vannak.

Gretarsson azt mondja, nagyon jól sikerült a műtét, tökéletesen érzi az új karjait és a kezeit is, és az ujjait is tudja mozgatni, de néha azért vannak fura érzései.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik