Élet-Stílus

Megjelent az első hallókészülékes Barbie baba

Mattel
Mattel
A sokszínűség és az elfogadás jegyében nemcsak hallókészülékes, hanem kerekesszékes és művégtagos Barbie és Ken figurákat is forgalmaz a Mattel.

A 63 éves múltra visszatekintő Barbie játékfigurák legújabb generációját az elfogadás és a sokszínűség szellemében dobja piacra a babákat gyártó Mattel.

A márka első hallókészülékkel rendelkező Barbiejának megalkotásától kezdve a vitiligo bőrbetegséggel küzdő Ken babáig, a 2022-es Fashionista termékcsalád (…) segíteni fog a gyerekeknek, hogy »lássák magukat visszatükröződni«

idézi a cég Barbie babákért felelős globális vezetője, Lisa McKnight által kiadott egy sajtóközleményt a CNN.

A közlemény hangsúlyozza: arra kell bátorítani a gyerekeket, hogy olyan babákkal játsszanak, amelyek nem hasonlítanak rájuk, mert az segíthet nekik „megérteni és ünnepelni az elfogadás fontosságát”.

Mattel

A hallókészülékkel ellátott Barbie esetében az oktatási audiológia vezető szakemberének számító Dr. Jen Richardson segítségét kérték, hogy pontosan tudják imitálni a fül mögötti készülékeket. Richardson szerint a lófarkas Barbie a dögös rózsaszín hallókészülékkel kiegészítve inspirálhatja azokat, akik halláskárosodással küzdenek.

Túlzottan izgatott vagyok, hogy a fiatal pácienseim egy olyan babát láthatnak, és játszhatnak is vele, ami úgy néz ki, mint ők

– fogalmazott a szakember a közleményben.

Az elmúlt évtizedekben nagy változáson ment át a Barbie babák sztereotipikus testalkata. Például megjelentek a kisebb mellű és teltebb Barbie babák, és a Ken babákból is gyártanak már egy ideje kevésbé kigyúrt változatokat.

2019-ben kiadtak egy szőke, kék szemű, kerekesszékes Barbie-t és egy barna, lábprotézissel ellátott babát is. 2020-ban a cég bemutatott egy fekete bőrű Barbie-t, ami a vitiligo nevű bőrbetegséggel rendelkezik – a cég szerint abban az évben ez lett az egyik legkelendőbb baba a Fashionista vonalból az Egyesült Államokban.

2021-ben egy afro frizurával rendelkező fekete baba is hasonlóan nagy sikert aratott, és a világ öt legnépszerűbb modellje közé került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik