Élet-Stílus

Római kori márványszobrot talált egy texasi adományboltban

A szemfüles vásárló csupán 35 dollárt fizetett a kalandos utat bejáró antik műtárgyért.

Egy régiségkereskedő élete nagy felfedezését tette egy Goodwill nevű, adományokat árusító nonprofit szervezet egyik texasi üzletében: egy 2000 éves, felbecsülhetetlen értékű római műalkotást talált, amelyért mindössze 35 dollárt, azaz kevesebb mint 13 ezer forintot kellett fizetnie.

Az austini Laura Young még 2018-ban találta meg az 22,5 kilogrammos római kori márványszobrot a szülővárosában található adományboltban, és úgy gondolta, hogy jó vétel, ezért lecsapott rá.

Rómainak és réginek tűnt. A napfényben pedig úgy nézett ki, mint valami, ami nagyon-nagyon különleges lehet

mesélte Young a San Antonio Express Newsnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Laura Young (@templeofvintage) által megosztott bejegyzés

És a megérzése helyesnek bizonyult, ugyanis a Sotheby’s aukciósház egyik tanácsadója később megállapította, hogy az alkotás egy rendkívüli lelet: a Római Birodalom császársággá válásának első évtizedeiből, vagy kicsivel régebbről származik – vagyis az időszámításunk előtti első vagy az időszámításunk szerinti első évszázadban alkotta meg egy ismeretlen szobrászmester.

A stílszerűen csak Egy férfi portréjának elnevezett szobrot – amit Young egyébként a Felhőtlen Philadelphia című szitkom egyik karaktere után Dennis Reynolds-nak hívott  – szerdán állították ki a San Antonio-i Művészeti Múzeumban, ahol jövő májusig lehet megcsodálni.

Az antik műalkotás ezután visszakerül Németországba, ahonnan a második világháború után tűnt el.

A szobor „egykor a németországi Aschaffenburg városában állt egy életnagyságú pompeji ház makettjében, az úgynevezett Pompejanumban, amelyet I. Lajos bajor király építtetett”– írja a múzeum honlapja. A második világháborúban lerombolt, és a hatvanas évekre rekonsturált Pompejanumot egyébként 1840 és 1848 között építették fel.

A mellszobor azután tűnt el innen, hogy a szövetségesek bombázásai miatt az épület súlyosan megrongálódott, majd vélhetően egy hazatérő amerikai katona vitte magával Texasba, és az alkotásról nem is hallott senki addig, amíg Young négy évvel ezelőtt meg nem találta.

A régiségkereskedő végül értesítette a német kormányt a történelmi jelentőségű felfedezéséről, és azt is elintézte, hogy az antik műtárgy  a San Antonio-i múzeumban való kiállítása után visszakerüljön a bajor állami kastélyok igazgatóság gondozásába.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Laura Young (@templeofvintage) által megosztott bejegyzés

A mellszobor valószínűleg az első században elhunyt Sextus Pompeius római hadvezért ábrázolja aki életét apja halálának megbosszulásának szentelte – mondta a lapnak a San Antonio-i Művészeti Múzeum római művészeti szakértője.

Sextus apja, Cnaeus Pompeius Magnus polgárháborút vívott egykori szövetségese, Julius Caesar ellen, majd serege veresége után Egyiptomba menekült, ahol meggyilkolták.

Ez egy törvényen kívüli embernek, az állam ellenségének a portréja. (…) Szokatlan volt ilyesmivel találkozni. Az is érdekes, hogy valaki megőrizte és a gyűjteményében tartotta, mint az uralkodó személyes ellenségét. Veszélyes lehetett ilyesmit kiállítani

– nyilatkozta Lynley McAlpine, a múzeum kurátora, szóval a szobor története az elmúlt egy évszázadot leszámítva is kalandos lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik