Élet-Stílus

Honnan tudhatjuk, hogy migrénes fejfájással van dolgunk? (X)

Aki már élt át migrénes fejfájást, pontosan tudja, mivel jár együtt. Annak ellenére, hogy bizonyos személyek hajlamosak a migrénre, vagy meg tudják jósolni, hogy mikor tör rájuk, a jellegzetes fájdalom pontos okai még ma sem teljesen tisztázottak.

Melyek a migrén biztos jelei?

A migrénes panaszok a lakosság 10-12%-át érintik időszakosan, van akit egy életen át elkísér, másokat csak bizonyos életszakaszban gyötri.  A migrén típusai kétfélék: 80%-a úgynevezett aura nélküli migrén a jellemző. Ez kellemetlen és kiszámíthatatlan, a roham és fájdalom hirtelen, előjel nélkül tör ránk.

A másik típusnál, az aurás migrénnél vannak előjelek, az érintett tud készülni a rosszullétre. Ilyen, ha valaki front hatására küzd meg a migrénnel, vagy mikor valakinél a villanó fények váltják ki a panaszokat.

A migrén biztos jele pulzáló, lüktető fejfájás, mely fizikai terhelés hatására fokozódik. Gyakran kíséri émelygés, hányinger, ingadozhat tőle a vérnyomás, tapasztalhatunk fényérzékenységet.

Mi okozza a migrént?

●        Genetikai hajlam

●        Hormonális, életmódbeli tényezők

●        Időjárás változás, front

●        Gyógyszeres kezelések

●        Erőteljes stresszhatás

●        Intenzív fények, szagok és illatok

●        Extrém tengerszint feletti magasság, váltakozó légnyomás

●        Fáradtság, kimerültség

●        Hisztamint, szerotonint, tiramint vagy glutamátot tartalmazó ételek túlzott fogyasztása

Mit tegyünk migrén ellen?

Migrén esetén sokféle megoldással próbálkozhatunk, sajnos mindenkinél egyéni kitapasztalás szükséges hozzá. Léteznek gyógyszerek, a klasszikus fejfájáscsillapítók, melyek némelyeknél akkor hatnak, ha a különböző hatóanyagúakat kombinálják. Másoknál a koffeinnel kiegészített fájdalomcsillapítók űzik el a migrént.

Fontos, hogy azt tegyük, ami jól esik. Akadnak, akik ilyenkor csak feküdni tudnak egy sötét szobában, borogatással a fejükön és így vészelik át a rohamot. Érdemes sok folyadékot inni ilyenkor.

A természetes gyógymódok között a legújabb kutatások szerint hatékony lehet visszatérő migrén kezelésére a kannabisz olaj, mely a kendernövény ártalmatlan, de pozitív hatásokkal bíró kivonata. A vitaminok közül az idegrendszert támogató magnézium, a Q10 koenzim és B-vitaminok (B2) fogyasztása javasolt ilyenkor.

A folyadékpótlás és kezelés megvalósulhat nyugtató hatású teákkal is, próbáljuk ki a citromfüvet, az orbáncfüvet, a komlót és a levendulát, illetve ezek keverékét! Segíhetnek a növényi illóolajak is, pl.a borsmenta, vadnarancs, citromfű, ylang-ylang párologtatása.

Hosszú távú kezeléséhez kipróbálhatjuk az akupunktúrát, a relaxációs és meditációs technikákat – főként ha stressz alapú migrénnel van dolgunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik