Élet-Stílus

Viszketett a szeme, az orvosnál kiderült, hogy belepetézett egy légy

A francia férfi szemében vagy egy tucat lárva lehetett.

Egy új orvosi beszámoló szerint egy férfinél az okozott kellemetlen szemviszketést, hogy több mint egy tucat légylárva nyüzsgött a szemgolyójában – írja a LiveScience.

A New England Medical Journal című orvosi szakfolyóirat honlapján április 6-án megjelenő beszámoló szerint a Franciaországban élő 53 éves férfi azután kereste fel a sürgősségi osztályt, hogy több órán át tartó viszketést tapasztalt a jobb szemében. A férfi az orvosoknak azt mesélte, hogy a vizsgálat napján korábban egy ló- és juhfarm közelében kertészkedett, amikor azt érezte, valami behatolt a szemébe – áll a tanulmányban.

A szemvizsgálat elvégzése után „több mint egy tucat mozgó, áttetsző lárvát” fedeztek fel a férfi szaruhártyáján és kötőhártyáján – írták a franciaországi Saint-Etienne-i Egyetemi Kórház szerzői a beszámolóban. (A szaruhártya a szem elülső részén található átlátszó külső burkolat, a kötőhártya pedig a szemhéjat és a szem fehér részét bélelő hártya.)

A páciensnél külső szemhéjgyulladást diagnosztizáltak, vagyis a tanulmány megfogalmazása szerint „a szem külső struktúráinak légylárvák általi fertőzöttségét”.

Az ilyen különleges esetekben a probléma orvoslásának egyetlen módja a lárvák fizikai úton történő eltávolítása a szemgolyóból, amit most egy csipesszel hajtottak végre az orvosok.

A lárvák szemügyre vétele után azt is megállapították, hogy egy főként juhok közelében ólálkodó bagócslégy (latinul oestrus ovis) lehetett a tettes, amely rovarok rendszeresen okoznak kellemetlenségeket a juhoknak parazitafertőzés formájában.

A beszámoló szerint a férfi feltehetően akkor fertőződött meg, amikor egy légy a szemébe repült, és lerakta a lárvákat. A tanulmány szerzői azt is kiemelték, hogy a légylárváknak „szájhorguk” és „testtüskéik” is vannak, amelyek felületes horzsolásokat okozhatnak a szaruhártyán, ha nem kezelik őket.

A szemtelen légy áldozatává váló férfinak nagy szerencséje volt, ugyanis a beavatkozás után tíz nappal elvégzett kontrollvizsgálat idején már nem voltak tünetei, szóval szerencsésen felépült a fertőzésből – derül ki a tanulmányból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik