Élet-Stílus

Hat éve nem használ sampont, szerinte emiatt van még haj a fején

„Meglepő módon a hajam sokkal egészségesebb lett, és mostanra rájöttem, hogy egy egész mozgalom épül erre”  – mondta a dél-afrikai férfi, aki azután állt le a hajápolási szerek használatával, hogy a húszas évei elején elkezdett intenzíven hullani a haja.

Egy férfi, aki hat évvel ezelőtt lemondott a hajmosásról és az olyan termékek használatáról, mint a sampon és a kondicionáló, ennek a döntésnek tulajdonítja, hogy megállt a hajhullása.

A LADbible által bemutatott, a dél-afrikai Cape Townban élő Nick Coetzee még egyetemista volt, amikor megtapasztalta azt, amitől férfiak milliói rettegnek:

elkezdte elveszíteni a hajkoronáját, és egy idő után már csomókban hullott a haja.

Ez odáig fajult, hogy „a hajcsomók elkezdtek a ruháimra hullani, és egy plusz pólót vittem magammal az órákra, mert tudtam, hogy az első óra végére a ruháim tele lesznek hajjal” – mesélte a sampon elhagyását népszerűsítő TikTok-videójában, amit két hét alatt több mint 10 millió alkalommal játszottak le.

A megoldást keresve arra jutott, hogy a fejére használt samponok és balzsamok – pontosabban a bennük rejlő vegyszerek – állhatnak a háttérben, ezért egyszerűen leállt a használatukkal, és azóta csak vizet használ a haja és a fejbőre tisztán tartásához.

„Meglepő módon a hajam sokkal egészségesebb lett, és mostanra rájöttem, hogy egy egész mozgalom épül erre, ami a #nopoomovement nevet viseli” – magyarázta Coetzee a videóban a samponmentes hajápolás hívői által használt hashtagre utalva.

A samponmentes hajápolás trendje azután vált egyre népszerűbbé az elmúlt években, hogy mind többen és többen kezdtek el aggódni a műanyag flakonok és a samponokban található vegyszerek környezetkárosító hatása miatt.

Természetesen más oka is lehet annak, ha valaki úgy dönt, felhagy a samponok használatával, például a spórolás, vagy az, hogy az illető úgy véli, a haja elég egészséges akkor is, ha csak vízzel mossa meg. Illetve vannak olyanok is, akiket a kényszer visz rá, mint a kopaszodását megállítani akaró Cape Town-i férfit.

Azt gondolhatod, hogy ha nem mosol hajat, akkor az zsíros lesz, és ez így is van körülbelül két-három hétig. De utána természetes olajaid – amelyektől eddig a durva vegyszerekkel megfosztottad a hajad – visszatérnek, és akkor a hajad rendkívül egészséges lehet. Anélkül, hogy többé mosnod kellene

– összegezte tapasztalatait Coetzee.

@_nickcoetzee Haven’t washed it in years ✋🏼 #nopoomethod #hairloss #hair #hairtok #fyp ♬ Paris - Else

Ajánlott videó

Olvasói sztorik