Élet-Stílus

Ezért nem szabad gépben mosni a fürdőszobai szőnyeget

Ziga Plahutar / Getty Images
Ziga Plahutar / Getty Images
Mi lenne egyszerűbb annál, hogy a kád, vagy a zuhanyfülke előtt heverő puha szőnyeget időnként bedobjuk a mosógépbe? Egy szerelő azonban azt mondja, ez nagyon rossz ötlet.

Scott Flint, aki több mint harminc éve szerel mosógépeket, azt mondja, a fürdőszobai szőnyegek gépi mosása nagyon rossz ötlet. A problémát ezeknek a szőnyegeknek a nedvszívó képessége okozza – írja a Mirror című brit bulvárlap.

Flint azt mondja, a fürdőszobai szőnyegek képesek annyi vizet magukba szívni, hogy a súlyuk túlnő azon, amit a mosógépek biztonságosan kezelni tudnak. Mivel a modern mosógépek centrifugálás közben nagyon gyorsan pörögnek, a sebesség és a nagy súly miatt olyan erő szabadulhat fel, mely súlyosan károsíthatja a mosógépet.

Az is előfordulhat, hogy a mosógép belülről darabokra hullik.

A fürdőszobai szőnyegeknek általában gumiból van az aljuk, hogy ne csúszkáljanak el a nedves padlón. Magas hőmérsékletű mosás során a gumiból darabok válhatnak le, melyek aztán eltömíthetik, a gép csöveit, amit aztán csak költséges javítás során lehet orvosolni. Ha a szőnyegnek nincs is gumiból az alja, az anyagból leváló vastag rostszálak hasonló gondokat okozhatnak.

A fürdőszobai szőnyegeket jobb inkább kézzel mosni, vagy levinni egy mosodába, mert az ottani gépek sokkal többet bírnak – mondja Flint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik