Élet-Stílus

Rábukkant egy nő 1957-es naplójára, folytatásokban közöl belőle részleteket

George Marks / Getty Images
George Marks / Getty Images
Nellie átlagos háziasszony volt az ötvenes évek Tennessee-jében. A nő legalább egy éven át naplót vezetett az életéről. Az 1957-es, kézzel írt kötet egy antik üzletben kötött ki, ahol egy fiatal fotós rábukkant, és kíváncsiságból megvette.

Kaitlyn M. Sawyer, szabadúszó fotós egy 1957-es, személyes naplóra bukkant egy régiségbolt könyvei között. A kézzel írt oldalakat lapozgatva nem tudott ellenállni, megvette a kötetet, melyet azóta folytatásokban tesz közzé a TikTok-csatornájánírja a Mirror című brit bulvárlap.

A napló egy Nellie nevű nőé volt, aki minden nap írt valamit a füzetbe. Sawyer szerint, a bejegyzései azt igazolják, hogy a mindennapok nem is voltak annyira mások hatvanöt évvel ezelőtt, mint mostanság.

@otherworlddesign Reply to @dodiejojo obviously a very busy woman #1950s #diary ♬ Unforgettable - Nat King Cole

1957. február 3-án Nellie például ezt írta:

Ma nem csináltam semmit, egész nap ettem.

November 10-én pedig ezt:

Winnie hívott. Azt akarta, hogy menjek át vacsorára, de nem igazán van kedvem hozzá.

Winnie többször is járt így, egy másik alkalommal Nellie ezt jegyezte le:

Felhívtam Winnie-t és megmondtam neki, hogy nem tusok vele elmenni Oklahomába.

Miközben Nellie-nek ilyen napjai is voltak:

Szörnyen magányos itt az élet. Minden nap esik az eső. Elmentünk, hogy meglátogassunk másokat, de senki sem volt otthon. Mivel esni kezdett, hazajöttünk.

De akadnak a naplóban azért vidámabb emlékek is:

Biciklizni mentünk. Az erdőnél majdnem halálra rémítettem Vickit. Belesett egy rókalyukba, én meg hirtelen vonyítani kezdtem, mint egy róka. Mekkorát ugrott!

A videókból kiderül, hogy Nellie 1886-ban született, Franciaországban, vagyis amikor a régiségboltból előkerült naplóját írta, már a hetvenes éveit taposta. Nellie hétéves volt, amikor a családjával az Egyesült Államokba emigrált. A család a kansasi Pittsburgh-be költözött, ahol Nellie 1904-ben, tizennyolc évesen ment férjhez, egy Samuel G. nevű férfihez, hat gyereket neveltek.

Sam automobilja 1918-ban vonattal ütközött. A férfi visszafordíthatatlan, súlyos agykárosodást szenvedett, így Nellinek egyedül kellett gondoskodnia a családjáról. Az asszony pert nyert a vasúttársasággal szemben, de csak kis összegű kártérítést kapott. Sam 1920-ban egy elmegyógyintézetben halt meg.

A harmincnégy évesen özveggyé vált Nellie bármire hajlandó volt, hogy eltarthassa a gyerekeit. Az szesztilalom idején, a családjával alkoholt főzött és árult.

Az asszonyt és néhány családtagját 1922-ben letartóztatták. Mivel a család egyes tagjai a bíróságon megtagadták, hogy felhagyjanak a zugfőzéssel,  a bíró példát akart statuálni velük, és megfenyegette őket, hogy felgyújtatja a házukat.

További írásos források híján nem tudni, a továbbiakban mi történt a családdal. A következő nyom Nellie életéről az 1957-es napló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik