Élet-Stílus

Ukrajnából menekülő balett-táncosokat fogadott be a bukaresti Operaház

Andrei PUNGOVSCHI / AFP
Andrei PUNGOVSCHI / AFP
A táncosoknak ingyen szállást és étkezést is intéztek, és legkevesebb fél évre leszerződtek velük.

Öt, korábban Ukrajnában dolgozó táncos is színpadra lépett a Bukaresti Nemzeti Opera Giselle című előadásában a múlt hétvégén – írja a Business Insider.

A balett-táncosoknak az orosz invázió miatt menekülniük kellett. A táncosoknak volt pénzük, amikor Bukarestbe érkeztek, és szállást sem tudta intézni maguknak, a bukaresti Operaház azonban segítő kezet nyújtott, és befogadta őket.

Nem tartottunk meghallgatást, mert vészhelyzet volt

– magyarázta Alin Gheorghiu, a balett vezetője. A táncosok így szakmailag is előrébb léphetnek Romániában, de Gheorghiu szerint még sokat kell dolgozniuk.

Az opera hat hónaptól egy évig tartót „együttműködési” szerződést kínált a balett-táncosoknak, emellett két lakást biztosítottak számukra, amiért nem kell bérleti díjat fizetniük, az egyik helyi étterem pedig vállalta, hogy ingyen kiszolgálja őket.

A táncosok között van ukrán, kirgiz és kanadai állampolgár is, többen a Dnyipro Állami Opera- és Balett Színházban táncoltak legutóbb, de volt olyan, aki egy odesszai társulatban balettozott.

Picit furcsán érzem magam, az itteni emberek mások. Szomszédok vagyunk, de teljesen más a kultúránk.

– mondta az egyik táncos, aki hozzátette, hogy a különbségek ellenére mindenki nagyon nyitott és segítőkész velük szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik