Élet-Stílus

Kerékpárok, elektromos rollerek vagy görkorcsolya – biztonságosan mozduljunk ki a szabadba! (X)

A jó idő közeledtével a kerékpárok, az elektromos rollerek és a görkorcsolya használata ismét népszerűvé válik, főleg a fiatalabb korosztály számára. Bár egy nagyszerű mozgásforma, a megfelelő védőfelszerelés nélkül veszélyesek lehetnek ezek az eszközök. A rollerek óriási népszerűségnek örvendtek az elmúlt néhány évben, miután felfedezték, hogy meglepően kényelmes és szórakoztató alternatívát jelentenek eljutni a munkahelyre vagy az iskolába. A világszerte növekvő globális felmelegedés miatt minden eddiginél többen keresnek környezetbarát lehetőséget az autóvezetés vagy a tömegközlekedés igénybevétele helyett.

Fejsérülés veszélye a kerékpároknál, az elektromos rollereknél és a görkorcsolyánál

A fejsérülés a leggyakoribb kerékpárok és elektromos rollerek használatakor, vagy a görkorcsolya baleseteknél. A sisak viselése csökkentheti a sérülés kockázatát, és csökkentheti annak súlyosságát az ütközés esetén.

A sisak életet menthet

A sisak viselése kerékpárok, görkorcsolya vagy az elektromos roller esetén automatikus szokássá kell váljon. A megfelelően rögzített és illeszkedő sisak nem mozog a fejünkön, ennek betartására, azaz a helyes rögzítésre minden esetben figyeljünk oda. Életeket menthet a sisak, ha gyermekünket megtanítjuk a helyes kerékpározásra, görkorcsolyázásra és az elektromos roller helyes használatára.

A kerékpárok évek óta népszerűek

A biztonságos és élvezetes kerékpározásban való részvétel érdekében minden korosztálynak be kell tartania a biztonságos vezetési szokásokat.  Szerencsére Budapesten és a vidéki településeken nagyon sok a külön kerékpársáv vagy út, azonban az autósok mellett, nekünk kerékpárosoknak szintén a KRESZ szabályai szerint ajánlatos közlekedni.

Előfordulhat, hogy az óvodás korosztálynak pótkerekekkel kell kerékpározniuk. A gyermeknek a veszélyérzékelése más, mint a felnőtteknek, ezért meg kell őket tanítani, hogy mikor, hol és hogyan kell időben fékezni, hogy elkerüljék a baleseteket. Tanítsuk meg nekik a megfelelő kézjeleket balra, jobbra kanyarodáshoz és megálláshoz. Ügyeljünk arra is, hogy megértse és betartsa az összes közlekedési jelzést és táblát. Azok a gyerekek, akik még nem elég fejlettek a kézjelek elsajátításához, és nem uralják magabiztosan kerékpárjukat, ne közlekedjenek az úton. A gyerekek ne kerékpározzanak alkonyatkor vagy éjszaka, mivel ilyenkor történik a legtöbb halálos baleset. Ha a gyermek sötétedéskor még kint van, akkor mindenképp kapcsoljuk fel a kerékpár lámpáját, és világos vagy fényvisszaverő ruházatot viseljenek. Győződjünk meg arról is, hogy a kerékpárok rendelkeznek biztonsági fényvisszaverőkkel.

Sport és élmény együtt: görkorcsolya

A kerékpárok és az elektromos rollerek mellett a görkorcsolya igen közkedveltté vált, ha szabadidős tevékenységről beszélünk. Korosztálytól függetlenül figyeljünk oda a védelemre, és öltözzünk fel így. A száguldás jó, de ha lehet inkább tapasztalat legyen, minthogy a kórházban kössünk ki.

Hogyan közlekedjünk elektromos rollerrel?

A könnyű elektromos rollerek szórakoztató, gyors és kényelmes módja a közlekedésnek, ezért ne hagyjuk, hogy a tapasztalatlanság megakadályozzon a kipróbálásban és a vásárlásban. Mint az első kerékpározás, ez némi megszokást igényelhet, és néhány alapelvet szükséges elsajátítani. Mielőtt kimennénk a nagy forgalmú utakra, érdemes gyakorolni egy olyan helyen, ahol sok szabad terület található, például parkolóban vagy egy zsákutcában, ezért kerüljük a kerékpárutakat és minden olyan egyenetlen felületet, amely bosszúságot okozhat, amikor hozzászokunk az elektromos rollerekhez. Minden termékhez kapunk biztonsági és használati útmutatót, azonban nagyon fontos, hogy figyeljünk oda az akkumulátorra, illetve a töltésére, ugyanis ez az eszköz lelke. Ha már érezzük a rollert, akkor is közlekedjünk lassan és óvatosan.

A megfontolt és körültekintő közlekedés a kerékpárok, a görkorcsolya és az elektromos rollerek igénybevételénél egyaránt elengedhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik