Élet-Stílus

Hatvan évre elfelejtette a bankbetétjét, ami közben szépen kamatozott

banabana-san / Getty Images
banabana-san / Getty Images
Nagyon meglepődött egy 74 éves brit nő, amikor megtudta, hogy a több mint hatvan éve elfelejtett bankbetétje nem hogy nem úszott el, de időközben szépen kamatozott is, a pénzt pedig bármikor felveheti.

A brit Carol Allison a fülöp-szigeteki Manilában nőtt fel, háromévente azonban az édesanyjával és a bátyjával hazatértek Edinburghbe, ahol majdnem egy évet töltöttek el a gyerekek nagymamájánál – írja a BBC.

Carolt a nagymamája a takarékoskodás fontosságára szerette volna nevelni, ezért kézen fogta a hatéves kislányt, besétált vele egy bankba és nyitott a nevére egy takarékszámlát. Az ötvenes évek elején Carol heti egy shillinget (öt pennyt) kapott zsebpénzként, amit a nagymamájával mindig bevitt a bankba. A 74 éves asszony ma is emlékszik, gyerekként milyen felnőttesen érezte magát, amikor a pénztáros elvette tőle a pénzt, kézzel gondosan feljegyezte az összeget a betétkönyvben, majd lepecsételte.

Miután Carol és a családja visszatértek a Fülöp-szigetekre a kislány megfeledkezett a betétkönyvéről, melyben két és fél font gyűlt össze. Carol, aki később visszatért Nagy-Britanniába és felnevelt négy gyereket, nemrég nagytakarítást tartott. Ekkor találta meg betétkönyvet, amit a nagymamájával kötött, és két másikat is, a nyolcvanas évekből.

Carol azt hitte a régi betétkönyvek már nem érnek semmit, de azért utánanézett, mi a helyzet velük. Meglepve tudta meg, hogy bármikor hozzáférhet a pénzéhez, ami idő közben még kamatozott is. Az ötvenes években összegyűjtött két és fél fontja  kétszázötven fontra hízott.

A brit nő megtudta, hogy a bankbetétek automatikusan egy alaphoz kerülnek, ha tizenöt éven át nem nyúlnak hozzájuk. A pénzt megőrzik arra az esetre, ha valakinek mégis eszébe jutna, az elfeledett pénze. Ahhoz, hogy valaki megkapja régen összekuporgatott pénzét, még az eredeti betétkönyvére sincs szükség, elég néhány korabeli adatát megadnia egy online felületen.

Erről azonban, valószínűleg csak kevesen tudnak, hiszen az elfeledett betétek alapjában már közel másfél milliárd font gyűlt össze, miközben csak százezer fontot vettek ki belőle a jogos tulajdonosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik