Élet-Stílus

Odaadta a veséjét, hogy megmentsen valakit, hatalmas kórházi számlát kapott hálából

Owen Franken / Getty Images
Owen Franken / Getty Images
A renoi Elliot Malin 2021 februárjában, több rokonával együtt emailt kapott Scott nevű unokatestvére anyjától. A levélben az állt, hogy Scott súlyos beteg, sürgősen új vesére van szüksége. A fiú anyja azt írta, senki se érezze kötelező elvárásnak, hogy donornak jelentkezzen, de a rokonságon belül van rá a legnagyobb esély, hogy megfelelő szervet találnak.

Elliot Malin egy percet sem habozott, azonnal jelentkezett donornak – írja a USA Today.

A 28 éves férfi azt mondja, nem volt számára kérdés, hogy segítsen-e a súlyosan beteg unokatestvérén, ha módjában áll. Úgy sem, hogy pontosan tudta, ha alkalmasnak találják, a műtét nem lesz kockázatmentes, és ha minden a lehető legjobban alakul, akkor is hosszú és fájdalmas lesz a felépülése.

Bár Malin és Scott Klein csak harmadunokatestvérek (a dédnagyszüleik voltak testvérek) kiderült, hogy Malin tökéletes donor. Egymás közelében barátokként nőttek fel, ezért Malin örömmel ajánlotta fel az egyik veséjét Scottnak.

A transzplantáció kórházi költsége 160 ezer dollár (közel 50 millió forint). Malint biztosították, hogy neki, természetesen egy centet sem kell majd fizetnie, az összes költséget fedezi Scott egészségbiztosítása.

Malin 2021 júliusában az otthonából, a nevadai Renoból a texasi Fort Worthba utazott az operációra. A műtét jól sikerült, Malin három napot töltött kórházban, Klein néhány nappal többet. Augusztusban, amikor kezdett minden visszatérni a normális kerékvágásba, Malin megkapta az első számlát.

A férfi először csak kissé idegesítőnek találta a helyzetet. Alig több mint 19 dollárt (kb. hatezer forintot) kértek tőle egy vérvételért, amit a műtét előtt csináltak. A férfi írt a kórháznak, hogy tévedés történt. Néhány nappal később azonban újabb értesítőt kapott, ezúttal egy közel ezer dolláros (kb 300 ezer forintos) tartozásról egy laborvizsgálatért, amit szintén a transzplantáció miatt végeztek el.

Szeptemberben aztán Malin kapott egy felszólítást, melyben már 13 ezer dollárt (kb. 4 millió forintot) követeltek rajta a műtétért, amit azért végeztek el rajta, mert felajánlotta az egyik veséjét a súlyosan beteg rokonának.

A férfi tudta, hogy ezeket a számlákat az unokatestvére biztosítójának kell rendeznie, ezért nem is igazán foglalkozott velük. Ismét jelezte a kórháznak, hogy tévedés történt, ezzel elintézettnek tekintette az ügyet.

December 6-án aztán Malin nagyon megrémült, mert egy „utolsó felszólítást” kapott, melyben közölték, ha nem fizet azonnal, a tartozása egy behajtócéghez kerül.

Kiderült, hogy a számlát az anesztéziát alvállalkozóként végző cég állította ki. Malin kétségbeesve kereste a céget, a kórházat és Scott biztosítóját is. Az unokatestvérének közben semmit sem árult el, nem akarta megnehezíteni az életét, miközben a szervezete egy új szerv befogadásával küzdött.

Az elkeseredett Malin elkezdett hol viccesebb, hol dühösebb Twitter-bejegyzésket írni a történetéről. A sztorira rábukkant a ProPublica nevű nonprofit sajtóügynökség, és elhatározták, hogy cikket írnak róla. Amikor egy riporter kereste meg kérdéseivel az anesztéziát végző céget, az ügy hirtelen megoldódott.

A cég elnézést kért Malintól, azt írták, a problémát az okozta, hogy először rossz biztosítási adatokat kaptak, de hamarosan mindent elrendeznek, az önkéntes donor Malin természetesen semmivel sem tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik