Élet-Stílus

Nem engedték a diákoknak, hogy előadják A velencei kalmárt, mert a szülők szerint a darab antiszemita

William Shakespeare művét hetedikes gyerekek játszották volna, de a szülők szerint még túl fiatalok ahhoz, hogy megértsék.

Egy manhattani középiskola a múlt hónapban lemondta Shakespeare A velencei kalmár című művének előadását, miután a szülők aggodalmukat fejezték ki az egyik karakter miatt – írja a New York Post.

A darabot az iskola hetedik osztályos tanulói adták volna elő, de az igazgatónő, Valerie Leak a sok panasz miatt leállítatta a produkciót.

A szülők a Velencei kalmárban szereplő zsidó uzsorás, Shylock karakterét és ábrázolását érezték antiszemitának. Uugyanakkor jelezték, hogy alapvetően nincs ellenvetésük a darabbal szemben, de túl fiatalnak tartják a diákokat, hogy értsék és kontextusba tudják helyezni az előadást.

Az iskola igazgatója megbeszélést sürgetett az ügyben a tantestülettel és a szülőkkel, de utóbbiak hajthatatlanok voltak.

Bár voltak olyan szülők, akik szerint hasznos lenne a darab a gyerekek számára, az iskola lefújta az előadást, és úgy döntöttek, hogy nem készítenek új produkciót sem, inkább az elméleti oktatásra összpontosítanak.

A darab lesejeleztése aggasztó tendenciát követ. A múlt héten írtuk meg, hogy egy iskolakörzet Tennessee-ben betiltotta a Maus című Pulitzer-díjas képregényt, republikánus tisztségviselők szerint ugyanis a holokauszt borzalmait feldolgozó mű szerintük illetlen nyelvezetet használ, és egy helyen egy meztelen nő is felbukkan benne. Két héttel a tiltás után a mű eladási rekordokat döntött az Amazonon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik