Élet-Stílus

Egy egyházi iskola szerződésben rögzítette volna, kirúghatják a tanulókat, ha coming outolnak

Az ausztrál intézmény az indoklásában azt írta, a homoszexualitás állatias, olyan mint a pedofília vagy a vérfertőzés.

Komoly felháborodást keltett egy ausztráliai magániskola, a brisbane-i Citipointe Christian College tanulói és azok szülei között, hogy az iskola vezetése egy meglehetősen diszkriminatív szerződést szeretett volna kötni az említett felekkel.

A Ladbible szerint az egyházi középiskola egy olyan dokumentum aláírására szólította fel a gyerekeket és törvényes képvselőiket, amely arról rendelkezik, hogy az iskola megtagadhatja a felvételt, illetve megszüntetheti a jogviszonyát azoknak a tanulóknak, akik coming outolnak. Ugyanebben a dokumentumban a transzneműséget és a homoszexualitást pusztító és bűnös dolognak bélyegezték.

Az iskola vezetésének indoklása szerint – bár minden diákot egyénileg, egyenlően értékelnek és nem kivételeznek senkivel – fenntartanák maguknak a jogot, ha a tanulókat mégis meg akarnák valamilyen módon különböztetni (például egyenruhák kiosztásánál vagy sporteseményeken való szereplés alkalmával), akkor azt kizárólag az egyén biológiai neme alapján tennék. Ezzel bizonyára nem is lett volna még senkinek problémája, ugyanakkor a szövegben az is szerepel, hogy a bármilyen meleg közösséghez köthető cselekedetet állatiasnak nyilvánítanak, ami olyan mint a pedofília vagy a vérfertőzés. Ez pedig már sokaknál kiverte a biztosítékot.

Az iskola össztűz alá került, nemcsak a környéken kezdtek el foglalkozni a dologgal, de egész Queensland államban téma lett az ügyből,még  az állam oktatási miniszteréhez is elért. Petíció indult, hogy az iskola álljon el a szerződések ötletétől, amit csütörtökig több mint 150 ezren írtak alá, közben pedig a szülők egy nagyobb csoportja az Emberi Jogi Bizottsághoz fordult, azt állítva, hogy nem konzultáltak velük a szerződésről, miközben szexualitás és nemi identitás alapján akarják diszkriminálni a diákokat. Mindennek tetejében az iskola egyik tanára tiltakozásul kilépett a tantestületből és a fiát is kivette az intézményből.

Az iskola vezetése végül meghátrált, és csütörtökön hivatalosan is elállt a szerződések megkötésének szándékától. Közleményükben azt írták, az iskola az 1978-as megalapítása óta soha nem diszkriminálta a diákjait és ezután sincs szándékukban. Úgy vélték, hogy a tervezetbe foglalt feltételek jogszerűek és nem minősülnek kirekesztőnek, azt viszont elismerték, hogy talán jobban meg kellett volna tárgyalni a vitás pontokat, mielőtt előjöttek volna vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik