Élet-Stílus

Toborzásra használhatják a drogkartellek a GTA-t

SOPA Images / Contributor / Getty Images
SOPA Images / Contributor / Getty Images
Az online térben becserkészett, tavaly novemberben elfogott amerikai csempész úgy tudta, csak elektronikai cikkeket kell átvinnie a határon, szóval jól át is lett verve.

Bár a Grand Theft Auto játékosai általában a hálószobájuk melegében „tapasztalhatják meg”, milyen érzés egy bűnszervezetnek dolgozni, egy novemberben letartóztatott nő a valóságban is kipróbálhatta a dolgot.

Sokan nem veszik észre, hogy a játék online változatában már a valódi drogkartellek toborzói is megjelentek, akik valódi munkára keresnek játékosokat a GTA (és más játékok) szerverein. A mexikói rendőrség tavaly hívta fel erre a figyelmet, bizonyítékokkal azonban nem álltak elő.

Az amerikai Forbes magazin honlapja viszont azóta feltárt egy ilyen esetet, melyre az Egyesült Államokban derült fény:

Tavaly novemberben Arizonában a vám- és határvédelmi tisztviselők egy Jeep Cherokee-t vizsgáltak, amikor közel 60 kg metamfetamint találtak a kormány tájékoztatása szerint. Amikor a kocsit vezető Alyssa Navarrót megkérdezték, hogy mi történt, akkor a nyomozati anyagban leírtak alapján azt mondta, hogy még 2021 januárban játszott a Grand Theft Auto Online-nal, amikor megismerkedett egy George-ként bemutatkozó férfival, akivel egy idő után áthelyezték a kommunikációt a Snapchatre, és később személyesen is találkoztak Phoenixben.

A titokzatos férfi aztán cseten kérdezte meg tőle, nincs-e kedve „futárként” dolgozni neki, és elektronikai cikkeket szállítani, hogy azokat aztán Mexikóban eladhassák. A gyanúsított azt is elmondta, hogy ő azt az információt kapta, akár 2 ezer dollárt (635 ezer forintot) is kereshet  a rakomány méretétől függően.

A szövetségi nyomozók hozzáfértek a a Snapchat-üzenetekhez Navarro lefoglalt telefonján , amelyekben George a pénzen kívül egy nagyobb méretű kölcsönautót is felajánlott a fuvarhoz – feltételezhetően ezt a Jeepet vezette a gyanúsított, amikor elfogták.

A lap azt írja, a drogcsempészet egyik bevett módjának számít, hogy elektronikai cikkek közé rejtik az illegális szállítmányt, de most nem ez történt.

A történet innentől kezdve már kicsit zavaros: Navarro az ellene benyújtott büntetőfeljelentés szerint azt az utasítást kapta, hogy találkozzon egy Alfredo nevű kapcsolattartóval Mexikóban, aki még azt is megmondta neki, mely benzinkutakon álljon meg, és természetesen azt is, kinek adja le a kocsit. A benzinkutak meghatározása azért lehetett fontos, mert a hatóságok végül nem az elektronikai eszközök között találták meg a metamfetamint, hanem a kocsi üzemanyagtartályában. Szóval végül nem csak a szállítmány nem stimmelt, hanem az sem, hogy Amerikából Mexikóba, vagy Mexikóból Amerikába kellett szállítania.

Mikor Navarrót szembesítették azzal, hogy a hirtelen jött állásajánlat túl szép volt, hogy igaz legyen, ő azt mondta, ez benne is felmerült a dolog, de sajnos végül útnak indult.

Az ügy részletei még a hatóságok számára sem teljesen tiszták, de Navarrót – aki január elején ártatlannak vallotta magát – metamfetamin behozatalára és eladására irányuló összeesküvéssel, valamint birtoklással vádolják.

Az igazságügyi minisztérium nem reagált a lap megkeresésére, de a Forbes cikke feleleveníti, hogy tavaly októberben egy népszerű, Free Fire nevű mobilos játék került a mexikói hatóságok látókörébe. Csak akkor a kartellek emberei a hatóságok tájékoztatása szerint gyerekeket kerestek meg kéretlen „állásajánlatokkal”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik