Élet-Stílus

Egymillió dollárnyi forgalomból kivont pénzt zsákmányoltak a panamai reptér teherhangárából

Luis ACOSTA / AFP (illusztráció)
Luis ACOSTA / AFP (illusztráció)
A sérült bankjegyek arra vártak, hogy visszaküldjék őket az Egyesült Államokba, ahol megsemmisítették volna a bankókat. Azonban a Lufthansa-rablást megidéző rablók közbeléptek.

A panamai rendőrség pénteken letartóztatott egy férfit, aki a gyanú szerint részt vett abban az októberi akcióban, melynek keretében fegyveres férfiak lecsaptak az ország fővárosának repterére, ahol egy hangárban egymillió sérült amerikai dollár (közel 319 millió forint) várakozott arra, hogy az Egyesült Államokban megsemmisítsék őket.

A rablás a DHL nemzetközi szállítmányozó cég egyik, panamavárosi nemzetközi repülőtéren található teherhangárjában történt október 6-án hajnali 2 óra körül.

A Vice a rendőrség információi alapján azt írja,

az elkövetők egy olyan kisteherautóval jelentek meg a hangárnál, melyen a repülőtér biztonsági szolgálatának logója volt látható, majd a járműből kiszállva megfenyegették a biztonsági őröket, és négy zsák pénzzel távoztak. 

A hatóságok később felfedezték az elhagyott kocsit, de a rablók addigra már magára hagyták az autót.

A portál beszámolója szerint az amerikai dollárt széles körben használják Panamában másodlagos valutaként, és egy az egyben váltják a helyi fizetőeszközzel, a panamai balboával. Az eltulajdonított készpénz a jelentések szerint annyira rossz állapotban volt, hogy kivonták a forgalomból, és meg akarták semmisíteni az Egyesült Államokban.

A panamavárosi Tocumen nemzetközi repülőtér egyébként az egyik legforgalmasabb Latin-Amerikában, hiszen az Észak- és Dél-Amerika közötti járatokra átszálló utasok központi csomópontjának számít. A repülőtéri hatóságok a rablás után közleményt adtak ki, amelyben biztosították az utazókat, hogy a repülőtéren nincs kockázat, mivel a rablás a teherterminálban történt.

A pénteki volt az októberi rablás után indított nyomozás első letartóztatása, de a kirabolt biztonsági őrök elmondták, hogy az akció egy többemberes művelet volt.

A hatóságok október végén nyilvánosságra hoztak pár képet az egyik feltételezett elkövetőről, és 10 ezer dollárnyi (3,2 millió forintnyi) nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít megtalálni. Azonban a pénteki letartóztatás után azt nem hozták nyilvánosságra, hogy az őrizetbe vett férfi ugyanaz-e, mint akire kiadták a körözést. A letartóztatással kapcsolatban annyit közöltek még, hogy a férfinek feltételezhetően köze van egy tavalyi nemi erőszakkal kapcsolatos ügyhöz, valamint azt, hogy korábban már 10 évet ült börtönben.

A letartóztatásra Penonome kerületben került sor, Panamavárostól körülbelül két órányira. Az egyik panamai legfőbb ügyész, Julio Villarreal rövid sajtótájékoztatót tartott a letartóztatás bejelentésekor, és elmondta, hogy a helyi közösségtől kapott tippek vezették a rendőrséget a gyanúsítotthoz.

Villarreal azt is kijelentette, hogy a nyomozók úgy vélik, a letartóztatott férfinak további bűntársai is voltak.

A rendőrség a letartóztatás során egy kézifegyver másolatát is megtalálta, amelyet bizonyítékként fognak felhasználni az ügyben, szóval az is lehet, hogy a rablás valójában egy túl jól sikerült átverés volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik