Élet-Stílus

Egy fiatal fekete férfit tartóztattak le egy kétszer annyi idős fehér férfi helyett

Hat napig volt börtönben.  

A 25 éves Shane Lee Brownt egy 2020 januári közúti ellenőrzésnél tartóztatták le, mert nem tudta felmutatni a jogosítványát. A Las Vegas-i rendőrség a nevére talált egy körözést is.

Csakhogy a körözés valójában Shane Neal Brown ellen adták ki, aki egy kétszer annyi idős, 51 éves fehér férfi. Idősebb Brown 1994-ben ült először börtönben, mikor még ifjabb Brown meg sem született – írta a BBC.

A két férfi között nem csak a bőrszín a különbség, az idősebbnek ősz szakálla van és vagy 10 centivel magasabb is. A fiatalabb férfi többször is elmondta a hatnapos letartóztatása alatt a rendőröknek, hogy nem ő az, akit keresnek, nem ő a 49 éves fehér férfi, de a rendőröket nem nagyon érdekelte.

A rendőrök se a névre nem nagyon ügyeltek, se a leírásra, se arra, hogy az idősebbik Brown aktáján rápillantsanak a fotóra.

A fiatal férfi egy héttel a letartóztatása után engedték szabadlábra, hogy ügyvédje összehasonlítatta egy bíróval a két fényképet. Shane Neal Brown, tehát a korosabb férfit nyolc nappal a hasonló nevű kiengedése után találták meg a rendőrök, egy kaliforniai börtönben. Még azon januárban jelent meg a bíróság előtt, ahol vádalkut kötöttek vele.

A fiatalabb férfit végül nem vádolták meg semmivel, mármint az idősebb férfi helyett – mert azt ő is elismeri, hogy felfüggesztett jogosítvánnyal vezettet és nem fizette be a bírságot –, de most kártérítésért perel. 500 ezer dollárt követel, ami 160 millió forintnak felel meg nagyjából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik