Élet-Stílus

Egy évre elegendő sört vett egy dühös ír férfi a drasztikus áremelés előtt

Liam McBurney - PA Images / Contributor / Getty Images
Liam McBurney - PA Images / Contributor / Getty Images
Írország betiltotta az olcsó szeszesitalok árusítását. Január 4. óta tilos az országban alkoholt promóciós, vagy akciós áron kínálni és a sörök, a borok, illetve a rövid italok estében is minimumárat határoztak meg. Az intézkedés sokaknál kiverte a biztosítékot.

Néhány szeszes ital ára a duplájára emelkedett január 4-én Írországban, miután életbe lépett a kormány olcsó alkohol elleni törvénye. A jogszabály értelmében egy egységnyi alkoholt nem lehet egy eurónál kevesebbért árulni. Írországban egy egységnyi szeszes ital 10 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, így egy egységnek számít egy pohár sör, egy kis pohár bor, vagy 35,5 ml sztenderd tömény.

A hatósági áremelés sokaknál kiverte a biztosítékot. Egy Denis Boyle nevű 47 éves férfi például január 3-án elment egy Aldi áruházba és vett magának négyszáz sört – írja a Mirror című bulvárlap ír kiadása.

Belőlem nem húznak ki egyetlen extra eurót sem. Nem hagyom, hogy kiraboljanak. Megint a kisemberek szenvednek, a vagyonosoknak fel sem fog tűnni az áremelés

– nyilatkozta a bandoni fotós, miközben az autója csomagtartójába pakolta befelé a tekintélyes sörkészletet.

Boyle elmondta, 300 doboz német pilsenit, és 100 üveg francia lágert vett magának 350 euróért (kb. 126 ezer forintért), és így nagyjából 200 eurót (kb. 72 ezer forintot) spórolt. Hozzátette: szereti a sört, de nem túl nagy ivó, a tömény szeszek nem érdeklik, a felvásárolt készlet legalább egy évig kitart majd.

Nyáron majd bedobok pár üveggel egy jeges vödörbe, és tudni fogom, hogy nem raboltak ki. Ha elmegyek horgászni, vagy kirándulni és magammal viszek pár doboz sört, akkor is tudni fogom, hogy nem raboltak ki

– mondta a férfi, majd kifejtette, mennyire dühös a politikusokra, akiknek fogalmunk sincs arról, hogy érzik magukat a minimálbérből élők, akiknek az eddigi 25 helyett most 45 eurót kell fizetniük, ha megvennének maguknak egy pakk, egy-két hétre elegendő sört.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik