Élet-Stílus

Olyan sokszor okoznak lakástüzet a macskák Dél-Koreában, hogy fokozott óvatosságra intik a gazdikat

Bobiko / Getty Images (illusztráció)
Bobiko / Getty Images (illusztráció)
2019 óta több mint száz olyan balesetet regisztráltak az országban a tűzoltók, amit egy házi kedvenc okozott.

A tűzoltóság tisztviselői felszólították a dél-koreai háziállat-tulajdonosokat, hogy figyeljenek jobban a macskáikra, mert az elmúlt három évben több mint 100 olyan lakástűz volt az országban, amit ezek a házi kedvencek okoztak – írja a CNN.

Összesen 107 olyan lakástűzről tudnak a szöuli tűzoltók a 2019 januárja és 2021 novembere közötti időszakban, melyeket macskák okoztak. Ezekben a tüzekben pedig összesen négy ember sérült meg – áll a hatóság csütörtöki közleményében, amiből az is kiderül, hogy ezek a balesetek általában akkor történnek, amikor az állatok gazdái nincsenek otthon.

Valamint az is, hogy általában abból szokott baj lenni, amikor az egyedül hagyott cicák véletlenül bekapcsolják az érintésérzékeny gombokkal működő tűzhelyeket, amitől aztán a főzőlapok rendszerint túlmelegednek, és kigyulladnak.

A portál szerint a tűzoltók a katasztrófa elkerülése érdekében azt tanácsolják a koreai macskatartóknak, hogy cseréljék le a tűzhelyeiket lezárható fedelű modellekre, és a főzőlapok közeléből is távolítsák el az olyan gyúlékony tárgyakat, mint a papírtörlők vagy a szalvéták.

A szöuli hatóság azután adta ki ezt a figyelmeztetést, hogy azt tapasztalták, a házimacskák által okozott lakástüzek száma rohamos növekedésnek indult. Míg 2016-ban összesen nyolc ilyen esetet regisztráltak, addig 2019-ben csak a január és szeptember közötti időszakban harmincegyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik